有無巴絲打鐘意玩Paradox嘅戰略game?(6)

1001 回覆
24 Like 0 Dislike
一對一打得過 Ottoman 嘅話試下打 Tunis/G(前提係佢冇勁盟友)然後斷 Ottoman 盟約
睇唔到title history?
個個仔都唔係親生
好灰
我明啲個setting係點,但你唔覺得佢格硬fix咗東流向西呢種玩法好悶咩

其實佢可以用其他variables去決定流向,甚至每個國家都有自己嘅流向

不過呢啲應該要EU5先有機會了
姐係邊個hold過個title
你有孫出世又冇pop up
raise levy又一定要全raise
個family tree完全唔識navigate
又唔係拉 又唔係wasd
title history係claimant隔離嗰本書
孫出世冇pop up就真嘅,要等佢出message settings
raise levy之前我寫個要點raise,你可以去睇返
navigate family tree要㩒實隻mouse中間嗰個轆,我之前都講過

但係ck3冇ledger,唔開心
啱阿宜家下下都要打入熱那亞或者係英倫海峽呢類end node
心諗如果個遊戲都係半模擬半改變歷史 點解trade flow又係如此固定
有冇轉信「基督教 亞當派」既攻略?
或者、邊個國家容易啲?
你有冇dlc可以搬trade capital?
可以搬去 Zanzibar/Alexandria (學上面巴打話打開羅) 是但一個, 但兩邊都 collect trade, 再係 Zambezi (如果你係zanzibar collect), Gulf of Aden 同Ethiopia transfer trade, 係cape 度殖民可以防止coloniser downstream搶 Zanzibar shareholding
驚俾人搶trade就記得用light ship protect trade , 好重要
某程度可以理解做物質條件限制左人類發展
交易係互通有無,而物品流向同消費需求有關,所以貿易係往人口同經濟最發達既歐洲同東亞流動

真心要講改變歷史,歐洲科技組勁過東亞/非洲都應該要改
咩係亞當派
因為本身佢有神聖羅馬帝國嗰堆小國要分?
但係中國嗰邊大部份時間都係統一
可能係因為個遊戲叫歐陸風雲而唔係叫支那風暴
我覺得純粹係paradox未細分中國啫 佢之前都突然細分咗好多印度邦 雖然正如巴打所言 中國長期大一統 就算細分啲省個趣味性都唔會大幅提升
好似話以前中國啲幾十萬大軍
一嚟係誇大咗 二嚟好似係計埋後勤單位
其實我覺得無咩問題
佢要整神羅邦國一定要細化德意志地區省份
而且明size已經夠大
再細化省份會令東亞太勁(記得有一個patch 明好少自爆勁到傻)
中國啲province細分嘅明會太屈
歷史上亞當派主要係喺北非,可以征服嗰帶嚟等trigger heresy event
咁個時代係咁, 果陣未有飛機, 美洲未取代海上絲路, 絲路一定係通去意大利北部兩個node, 即係好似你玩三國志, 廣東省叫交趾重未發展, 台灣未係中國一部份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞