入過沙咀勞教中心,你問我答

1001 回覆
375 Like 9 Dislike
我仲睇緊 繼續講 識人做懲教 佢性格真係好恐怖 睇完篇文我仲心寒

如果要講可能10個post都講唔哂 但真係唔係全部懲教都仆街既...都有好人

黑社會都有愛國

屎都有蛋白質
佢哋會唔會逼你含撚

有見過犯同犯含

師兄邊年?

佢哋見到呢啲嘢會唔會理架
佢哋會唔會逼你含撚

有見過犯同犯含

師兄邊年?

無SIR知可以點理?

痴起上嚟可以好痴,試過有阿sir罰人打飛機,想知再講
但都有好人既,教識我好多人生道理。但唔等於唔打鳩你

聽落都覺得痴線
但你覺得咁樣教班𡃁仔有無用

我舉個例
如果你有日返工遲到
然後老闆有權罰你半年冇糧出
咁你話對你改善遲到有冇用?

咁如果一早講到明遲到扣你半年糧你都照遲,佢扣你係應份,亦都對你唔好再遲到有一定阻嚇性

你咁講都冇錯,不過都要睇下個懲罰合唔合理
如果法律變成一犯法唔係終身監禁就係死刑,咁樣一定最有阻嚇性,但你同我可以想像得到果個係一個好恐怖嘅世界

一個文明國家,會知道人犯錯無可避免,國家都會走錯方向,法律都未必合乎道德與時並進。呢類高壓式既折磨,先唔好講反效果,訓練到個個唔夠膽對抗行政機關同唔合理既法律,對自己國家有乜好處?

新加坡算唔算文明國家?
新加坡監獄恐怖過香港好多

中國依家派間碟入侵緊新加坡,長期高壓環境生活唔識反抗唔識自己管理國家制定法律既人,遲早步香港後塵
佢哋會唔會逼你含撚

有見過犯同犯含

師兄邊年?

邊年入去
想問下其實比官判得入沙咀果d 上庭仲係態度好撚差不知悔改 果d 先入去?
好似偷野咁 係波場打交 細個大把人 真係唔識死 唔小心犯左事 但上庭有悔意 認錯果d 係咪入其他?

官覺得你有得救先拍你DC
好似係

有得救 屋企人同老感求情就會入呢D地方

其實我覺得自己無得救
入左去最大得萫就係健康左

其實係唔關事㗎,所謂寫告評估係厄鳩你,派你去邊其實最重要個樣係睇,邊個監房人少咪派你去邊,因為我做過壁屋指模房,佢入面有個表,有齊每個監房即時人數,如果我見到沙咀少人過期,個期就會多咗人拍沙咀,而其他TC同RC都一樣
不如大家諗清楚佢地打人係為左教好班小朋友定滿足自己私慾
做錯要罰同我唔gur你就打你好大分別喎
咁樣會教到d咩出嚟?真係「教育」?

令佢地恐懼而唔敢再犯事係咪教育既一種?

你用呢啲"教育"方式同畜生有咩分別?
佢哋會唔會逼你含撚

有見過犯同犯含

師兄邊年?

邊年入去

唔答
有少少常識追下我POST其實已經估到
佢哋會唔會逼你含撚

有見過犯同犯含

師兄邊年?

無SIR知可以點理?

佢哋班又唔係成日睇實你地架咩
利申:對入邊一無所知
出冊之後1年點過
做咗啲咩會再俾人拉返去

再犯事
唔返屋企
違反宵禁
唔返工/學

基本上係中呢幾樣先會RECALL

點知冇返屋企 屋企人報串
咁出冊之後幾耐先自由身
出冊之後1年點過
做咗啲咩會再俾人拉返去

再犯事
唔返屋企
違反宵禁
唔返工/學

基本上係中呢幾樣先會RECALL

點知冇返屋企 屋企人報串
咁出冊之後幾耐先自由身

會沖上你屋企突擊檢查
仲記得中二個時去左喜靈洲同壁屋參觀 好記得係喜靈洲係有個比人學剪頭髮既地方 個時係壁屋 兩個懲教搵左兩個犯嚟同我地見面 講衰啲咩 呢我地唔好犯錯點點點
樓豬仲會唔會偷野咁

我已經改過自新
我依家做扎鐵

唔係阿Sir操到你咁Fit, 你今日可能唔夠體能做扎鐵搵咁多錢
樓豬仲會唔會偷野咁

我已經改過自新
我依家做扎鐵

唔係阿Sir操到你咁Fit, 你今日可能唔夠體能做扎鐵搵咁多錢

出冊時有冇好感激咁同SIR講再見
如果係入面痛左發燒咁點

病?打到你退燒,咁你仲敢唔敢病?

冇醫院架咩?

醫院係比人去的,係入面你只係一隻狗。
話𡃁仔監房唔係地獄嗰啲On9真係屌你老母
我有個fd之前同條女夜歸返屋企 之後佢條女係街俾Mk仔撩 咁我朋友為保護女友就同班臭Mk嘈 之後打架俾人charge 傷人罪
佢去左壁屋還押左2星期 佢話呢14日痛苦到你難以想像 抱住過得一日少一日心態 。例如要你烈日當空長時間踎低地下 ,踎住咁行路以表示對呀sir尊敬,茶杯生果餐具放唔啱標準就罰企係到食飯或冇得食,批肘膝撞踩春袋少不免 ,天寒地凍個個都唔敢拆毛毯保暖 因為怕訓醒第二朝摺唔切四方毯要找數。仲有好多難以想像既野人仲未盡錄

有人覺得犯咗法就點罰都係應該,係因為佢地以為犯法距離自己好遠
對應返所犯既程度配應有既刑罰,其實係基本邏輯

犯左法係應該接受法律制裁 但眼見好多on9仔以為犯親法既人就一定係窮兇極惡無藥可救 每個人都會做錯過事 視乎件事有冇人知姐。 (舉個例子):一個好男人提早收工買餸煮飯返屋企俾老婆食,點知見到個男人un緊自已老婆 錯手打死個姦夫 ,係法律上:誤殺係犯罪要坐監 但係情理上:好男人係未情有可原?
真實例子:有個開茶葉老闆 開舖期間成日俾對面競爭對手惡意挑釁 終於有日忍不住用刀吉左對方一下,臨老坐監.
例子二:有個男人想老婆同初生嬰兒生活好d
諗歪左 走去運毒之後判十幾碌 。
做錯事係要接受法律制裁 呢點無可置疑!但好多人都係衰一時衝動貪心先犯左罪 !你好彩生於小康之家 但好多人生於破碎家庭 冇接受教育 唔諗諗犯左法。
教好一個人並非以暴制暴 更不應踐踏人地尊嚴 並不是用過份手段教育犯罪者。

你估真係咁多誤殺咩 運毒更加係抵撚死 搵快錢?個個係咁個社會仲得了?搵完錢坐一坐就得

咁我就講下其他例子:有個男人落街去五金舖買螺絲批 想返屋企整電器。回家途中俾差佬逗 charge 藏有攻擊性武器上法庭
你點睇?

睇到呢度覺得好垃圾
買螺絲批d龜得尻閒屈你咩
仲要告得入?
你唔係身有屎邊撚個得閒做尻你呀?

細路仔一時衝動犯法有咩咁出奇
例如比人告傷人
可能落球場踢波爭場
比人屌兩句老母用波省
大家推推下就打起上黎
最後入到去要比人打到出血
又要食屎飲精
咁都撐得落懲教係咪on9

哦 你覺得咁樣同做賊既撚樣有得比
如果係入面痛左發燒咁點

病?打到你退燒,咁你仲敢唔敢病?

冇醫院架咩?

醫院係比人去的,係入面你只係一隻狗。

嘩!呢D句子係左班成日會聽到
其實你地呢d撚樣扮咩慘 入得去既全部都係mk仔 死飛仔 平時蝦蝦霸霸 犯法野做盡 以我所知偷野第一次係唔洗坐
你條垃圾mk一定唔止一次 既然你老母你老師唔識教你 入去咪話你知咩係紀律囉廢物撚樣

咁我又唔係扮慘
咁做得衰野就預左架啦
我係入面係算好彩同比較硬淨
無乜慘野發生係我身上
而咁樣去學習紀律又係米正確
依個先係值得探討既問題
事唔發生係自己身上 個個都口大
如果發生係你又或者係你個仔身上
咁你又有咩睇法呢?

而且我只係講番比大家聽入面既現實

米你老母
以前跟過學校參觀 入面好似正正常常咁 原來現實係咁
樓主冇投訴過佢地?
佢哋會唔會逼你含撚

有見過犯同犯含

師兄邊年?

邊年入去

唔答
有少少常識追下我POST其實已經估到

追左 但應該係Y仔果時撞你唔到
我果個年代仲未有航拍機
近年DC都有跳樓?
我仲睇緊 繼續講 識人做懲教 佢性格真係好恐怖 睇完篇文我仲心寒

如果要講可能10個post都講唔哂 但真係唔係全部懲教都仆街既...都有好人

黑社會都有愛國

屎都有蛋白質

食緊生蠔
我係有變好既
沙咀出黎有兩種人
一 唔再怕任何野既人
二 好怕再犯事既人
我係後者

因為係沙咀只係批准直屬家人探訪
而我入去個段時間就只係得我媽同細佬黎探我
如果有巴打絲打去過石壁水塘就知道下面有個石壁監獄同沙咀勞教中心
而家人要黎探你就要由壩頂行落黎
條路係非常之辛苦
我入冊同出冊都係坐車
所以唔知道原來要行咁耐
到後來有一次自己行山重遊舊地時先知條路有幾長幾辛苦
落去又難上又難
但我老母同細佬就每星期都要行一次入黎探我

係個一剎那我先體會到
其實唔係我一個人受緊靶
而係全家陪你一齊受靶
係入面其實我已經有所體會
出到黎體會更深
我知道我唔可以再入黎依個地方
因為我真係唔希望我屋企人再陪我受靶
其實沙咀出冊要守監管令
唔守要recall
我出番去之後我守好每一條監管令無recall 我最起碼到今時今日都兌現到我對我媽既承諾
無再犯事 做個有用既人

而我可能真係比較好彩
我出到黎無比人歧視
或者我可能比人歧視左都唔知啦
我每次見工都好老實咁同顧主講我有案底犯過咩事
有人請都有唔請

你有變好因為你唔好俾人打俾人逼食屎逼飲精個個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞