入過沙咀勞教中心,你問我答

1001 回覆
375 Like 9 Dislike
仲有個食''妹''(妹即係粥)遊戲
個柳記捉三個人出黎之後話:嗱!唔好話我對你地唔好喇!而加比個機會你地!你地聽日中午有冇妹食就睇你地自己喇!
遊戲玩法:三個人每人前面有一茶乜(杯)既甜妹(甜粥),三個人鬥快食哂佢,最慢果個兩日中午冇野食,如此類推...
之後果三個就起勢咁倒落口啦...正當第一個就黎食哂之際...柳記講左句:仆你個街!你食咁撚快做乜鳩!你食得好撚快丫麻?好!而加剩返最撚小果個食多三''乜'',第二少果個食多二''乜'',最多果個食多一''乜''
然後個柳記面露笑容咁講:咁先公平架麻!
跟著本來食得最快果個就慢慢食,然後個柳記行過去一巴刮埋去之後再講:屌你老母!而加又慢慢食你係唔撚係玩野呀
之後柳記就叫其他人擰轉面,之後我淨係聽到:
啪啪聲,喊住講sorry sir,同求下你唔好打 ,有仲柳記既笑聲
之後果條友就冇再返過倉...

邊食邊打,可能嘔吐物卡住個喉嚨死左。咁無辦法啦⋯⋯打下一個吧

佢果下監生噴番d紅妹出黎果下我一世都記得

屌你老母 紅妹
真心打到幾撚勁先會有紅妹
其實...有位巴打真係講得好岩,只要唔好行差踩錯就唔洗入去受...
須然只係10幾日我話比你地聽最難受既其實係我屋企人!因為佢地其實同我一樣,佢地係出面都喊緊,個心都疼緊...
哩番廢話係而加已經身為人父既我以過來人身份嘅話比大家聽

其實我講番出黎唔係要話去咩投訴抱不平,只係要講比大家聽,做咩事都好,年輕人真係做咩都要三思而後行,唔好衝動

屌你老母

咁祝你今晚落埋去屌啦

啲傻閪剩係識屌人老母正一on9
我仲睇緊 繼續講 識人做懲教 佢性格真係好恐怖 睇完篇文我仲心寒

如果要講可能10個post都講唔哂 但真係唔係全部懲教都仆街既...都有好人

黑社會都有愛國
其實...有位巴打真係講得好岩,只要唔好行差踩錯就唔洗入去受...
須然只係10幾日我話比你地聽最難受既其實係我屋企人!因為佢地其實同我一樣,佢地係出面都喊緊,個心都疼緊...

其實我講番出黎唔係要話去咩投訴抱不平,只係要講比大家聽,做咩事都好,年輕人真係做咩都要三思而後行,唔好衝動

有人要脅你?
史丹佛監獄實驗

史丹佛監獄實驗(英語:Stanford prison experiment)是1971年由美國心理學家菲利普·津巴多(英語:Philip Zimbardo)領導的研究小組,在設在史丹福大學心理學系大樓地下室的模擬監獄內,進行的一項關於人類對囚禁的反應以及囚禁對監獄中的權威和被監管者行為影響的心理學研究,充當看守和囚犯的都是史丹福大學的在校大學生志願者。其資助者是美國海軍研究辦公室。

囚犯和看守很快適應了自己的角色,一步步地超過了預設的界限,通向危險和造成心理傷害的情形。三分之一的看守被評價為顯示出「真正的」虐待狂傾向,而許多囚犯在情感上受到創傷,有2人不得不提前退出實驗。最後,津巴多因為這個課題中日益泛濫的反社會行為受到警告,提前終止了整個實驗。這種人的性格的變化被他稱為「路西法效應」:上帝最寵愛的天使路西法後來墮落成了魔鬼撒旦。

史丹佛監獄實驗經常被拿來與米爾格拉姆實驗進行比較。米爾格拉姆實驗是於1961年在耶魯大學,由津巴多中學時代的好友斯坦利·米爾格拉姆進行的。津巴多作為典獄長。

實驗內容

研究小組在當地報紙上徵集志願者參與監獄生活的研究,為期兩周,志願者每天能得到15美元的報酬(相當於現在的88美元)。有70名應徵者被招到史丹福大學面試,接受一系列心理測試。這70個男人都與美國大學生年紀相約。其中24名被認為非常健康、正常的人被選中。 他們絕大部分都來自中產階級。 從24人中間隨機抽出一半,讓他們飾演監獄的看守,餘下的一半飾演囚犯。志願者們都說他們更願意飾演囚犯,部分是因為他們無法想像自己畢業後會去做看守,但他們可以想像自己是在坐牢,並以為可以從這一經歷中學到一些東西。志願者們還被告知,如果被分派去飾演囚犯,他們可能會被剝奪公民權利,並且只能得到最低限度的飲食和醫學護理。那些將飾演囚犯的人被告知在某個周日等在家裡。在那一天,令他們感到吃驚的是,他們被真的警察「逮捕」了,隨後被帶到史丹福大學心理學系地下室的模擬監獄。

第一天,大家還相安無事,但「囚犯」第二天便發起了一場暴動,撕掉囚服上的編號、拒絕服從命令、取笑看守。津巴多要求看守們採取措施控制住局面,他們照著做了。他們採取的措施包括強迫囚犯做伏地挺身、脫光他們的衣服,拿走他們的飯菜、枕頭、毯子和床、讓他們空著手清洗馬桶。最後局面完全失控。

在第六天,當津巴多的同事克莉絲汀(後來成為他的妻子)受邀來到實驗場所進行觀察。 克莉絲汀對於這項實驗的道德進行了質疑。 津巴多停止了實驗。

結論

個人的性情並不像我們想像得那般重要,善惡之間並非不可逾越,環境的壓力會讓好人做出可怕的事情。「在實驗開始的時候,兩組人之間沒有任何區別,不到兩個星期之後,他們之間已經變得沒有共同之處了。」尤其顯著的是,囚犯們懷疑分組並不是隨機的,他們認為看守的個子比他們高;其實兩組人的平均身高是一樣的。

津巴多試圖用他的實驗解釋很多問題,包括飛行事故、人在面對惡行時的無動於衷、護士對病人的不當處置以及自殺式襲擊者和恐怖分子的行為。由於對自己角色的認識,護士會過度服從醫生的安排,哪怕明知醫生開出的劑量遠遠大於規定的劑量;有四分之一的飛行事故的起因都是由於副機長過於服從機長的錯誤判斷。

津巴多雖然強調人們容易受到環境的影響而作惡,但他樂觀地指出,按照他的「十步法」,人們同樣能夠頂住壓力,英勇地違抗「路西法效應」。先是承認自己的錯誤,最後是拒絕為了所謂的人身安全而犧牲自由,相信自己能夠反對任何不公正的制度。他舉的道德英雄包括抵抗麥卡錫主義、種族隔離、反對越戰的人。

有一個問題是,當津巴多說好人變成了壞人時,那些「壞人」並不認為自己成了壞人,他們要麼認為受害者罪有應得,要麼認為自己只是採用了惡的手段來實現其正當的目的,用目的的合理性為自己採取的手段辯護——虐囚的士兵是為了獲取反恐所需的情報,恐怖分子是為了民族解放,在他們的同仁眼裡他們也是道德英雄。這根本上是不同的善之間的衝突,而不是善和惡之間的衝突,已經超出了心理學的範疇

唔知你地知唔知呢個experiment 循例都cop一cop
好撚痴線..
個柳記捉三個人出黎之後話:嗱!唔好話我對你地唔好喇!而加比個機會你地!你地聽日中午有冇妹食就睇你地自己喇!
遊戲玩法:三個人每人前面有一茶乜(杯)既甜妹(甜粥),三個人鬥快食哂佢,最慢果個兩日中午冇野食,如此類推...
之後果三個就起勢咁倒落口啦...正當第一個就黎食哂之際...柳記講左句:仆你個街!你食咁撚快做乜鳩!你食得好撚快丫麻?好!而加剩返最撚小果個食多三''乜'',第二少果個食多二''乜'',最多果個食多一''乜''
跟著本來食得最快果個就慢慢食,然後個柳記行過去一巴刮埋去之後再講:屌你老母!而加又慢慢食你係唔撚係玩野呀
啪啪聲,喊住講sorry sir,同求下你唔好打 ,有仲柳記既笑聲

邊食邊打,可能嘔吐物卡住個喉嚨死左。咁無辦法啦⋯⋯打下一個吧

屌你老母 紅妹

唔洗打,你係沙咀咪成日有紅妹囉(紅豆妹),仲好正添
lm

依個真 衰得就預撚左入去受
以前話無途徑知道依啲變態野就可能唔知死 以為好易監獄風雲咁。hehehaha入去坐下
依家成日都有人講o靚仔監獄 如果都重係要唔識死 就要送入去好好打撚醒依啲廢物

我唔支持體罰,起碼我小朋友到而加我都未打過佢
可能真係有用既...不過我覺得over咗啫

細細個打下又冇壞既
起碼我眼見細個曳打完會乖聽話
大個左都知點解要打
都係果句啦 你估打自己個仔唔心痛咩
當然有時太嬲先會打 但係打完又要說教又要氹都咪話唔煩
之前有單新聞講2樓有囚犯跳落去自殺
又聽過D職員會迫囚犯跳樓
你傾向信邊個

唔使傾向,一撚定係比職員掉落街,呢樣嘢入面係人都知!

其他咩變態野我信
但掉犯落樓真唔撚真
謀殺喎屌

謀殺咪謀殺囉,佢地講過,四部牆圍住,你可以耐我咩何?

冷血到死 死仆街
話掉就掉 想像到個畫面幾撚恐怖

都係果句 柳記都唔當班友仔係人
當佢地垃圾咁對待 你會唔會因為掉舊垃圾落街而對唔住舊垃圾

屌你老母

咁祝你今晚落埋去屌啦

啲傻閪剩係識屌人老母正一on9

扯巴回覆笑到我仆街

連登啲垃圾多撚到
依個post都見到一堆無撚腦既傻閪 都費事屌
跟住又有啲白痴仔出沒 咁有討論價值既post都有依啲廢人係到 真係晒野
成班大愛撚,入得去幾年唔打鳩你係咪要同你傾心事? 犯完事憑咩同人講你要人權?

屌你老母 紅妹

唔洗打,你係沙咀咪成日有紅妹囉(紅豆妹),仲好正添

我重以為食粥(妹)再一路食一路打 打撚到你嘔血粥
不過講時講,沙咀伙食真係要讚吓,五星級伙食呢個朵,真係唔係浪得虛名
成班大愛撚,入得去幾年唔打鳩你係咪要同你傾心事? 犯完事憑咩同人講你要人權?

大愛原來俾人打撚到嘔血都係正常
on9仔有咁多咩
巴打係入面有無見過人反擊?
如果有佢後果係點?
同埋係咪無可能一齊作反?

唔該巴打

真係有見過,不過唔係還手,只係還口,之後果條友比人''啲''左去三首房(大粒野坐既房),之後直到我走果日都冇再見過佢喇

扯旗巴,你咩年份?

J仔定S仔?

巴打 我唔想自爆sor...因為個acc唔係我架

無,想問吓你識唔識個老職叫傻強啫

傻強?無間道?
Sor...講笑,太耐喇我真係唔記得,加上我只係入左去10幾日等報告,所以真係唔係識好強職員
Sorry

咁你有冇見過啲"乖仔"真係冇比人打

冇可能 幾乖都一定食兩隻雞翼 淨係報牌仔果陣要dom心口就算你dom得幾大力佢都係會同你講聽唔到 之後你就自己打自己

屌你老母自己打自己 諗起都慘
不過講時講,沙咀伙食真係要讚吓,五星級伙食呢個朵,真係唔係浪得虛名

仲有TC都係,日日都好過大家樂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞