[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我部 mini pc 用 keces 19v lps 電源
有可能電源好壞關係,聽落就聲音相比桌面電腦做 core 毛燥感少咗好多,冇咗種生硬感覺

今日純粹試驗性質咁樣玩法,以我手頭上玩 CAS 架生中,暫時最好聲估唔到係用 淘寶 LPS 推 ARM CPU 嘅 NAS,NAS 用自家播放軟件, USB 去 DAC,攪到我考慮緊下年仲用唔用 Roon,好彩我係年繳

Roon Rock 要讚嘅係有 RIP CD 功能,RIP 出嚟 file 比用 windows 10 dbpoweramp 好聲(我個人認為,唔想引發爭論關於 0,1 數碼數據問題

要彈嘅就係今日 rip 咗兩隻碟,一隻係十幾年前日本女歌手(唔太出名都算),另一隻比較多人熟悉嘅 Moon - Tenderly,rip 完發覺 Roon 搵唔到 metadata,而且同一隻碟 24 小時內唔俾再 rip,仲有行 ROCK 系統 SSD 唔可以做 file storage,要另外用多隻 SSD 或者外置 storage

玩 Roon 真係好高深學問,以有限資源上好難觸摸好聲要決應在於 Core 電腦效能,還是 Core 電源質素,仲有 end point 等等
roon官網叫人分開core同end point
睇黎你要買部endpoint再試下
有冇D ls50w 同級嘅喇叭 可以比較下 唔該咁多位巴打
唔好意思各位大佬
唔知去邊度問
對音響乜都唔識
最近買左條SOUNDBAR sony ht-s200f
條soundbar 得一個hdmi out(ARC) 同1個 optical
咁我有用開apple tv 4k 既, 又係得一個hdmi
咁我諗住試下dolby atmos 啦
https://support.apple.com/zh-hk/HT204069
apple 就話要apple tv > soundbar hdmi in
soundbar hdmi ARC > 電視
但問題係我條soundbar 先得一個hdmi ARC 點搞
無理由條soundbar 淨係for 睇電視架, 睇電視洗鬼dolby 咩

BTW 其實dolby atmos 同普通立體聲體驗大唔大分別,
你可以apple tv-》電視-〉soundbar
但要睇你部電視有無arc 同埋支唔支援atmos

不過你條soundbar本身都唔support atmos
電視有ARC 呀
我而家咪APPLE TV > 電視既 HDMI 1
SOUND BAR > 電視既 HDMI ARC

但係都無得比我揀dolby

我見條soundbar 話有 Dolby® Digital
我以為一樣, 乜原來唔同架?
唔同架
Sony HT-G700果啲會寫到明有Dolby Digital Plus同埋Atmos
出左新版 份amp好似勁左
今天的我打倒昨天的我
完全為串流平台同 upgrade 電視音效而設嘅喇叭,對初玩音響用家的確幾吸引好方便

得個 3.5mm analog in,我估對聲音有要求嘅人都未必會用

可能預咗有人用耐咗,想對音質有提升,會由 active 轉 passive,呢度可以又賺一筆,冇得好似上一代咁有 RCA 輸入有個好嘅 upgrade 方案

如果比我選擇,寧願用 passive 版加部一萬蚊價位 streaming dac Amp,可能瓦數比較低,我估效果會比佢 active 版內置份 dac amp 質素好好多
如果LS50 Meta冇舊版咁難搞就吸引,舊版用啲平amp 推把聲會好奀
舊版出名難推,如果同舊版差唔多
萬幾蚊DAC AMP應該難推好

好多人因為咁,寧願買W版再加DAC
想買對電腦用喇叭聽歌
budget around 4k
有bluetooth 有usb
有冇推薦
依家用緊 x300a, 但最近開到 volume 100 都好細聲,
我用左佢 6 年, 我估都係時候 88
出去聽過 LSX , 感覺同依家果隻差不多, 應該唔考慮了
一係直上LS50W

如果同LS50W價位差不多有冇其他選擇?
定其實LS50W 已經係最好了?
本身用緊8020
都想升級 同樣有諗過ls50w
不過大部左小小
諗緊psi a14
我都見多人推 psi a14
但如果用psi a14 就要買 dac
變多左舊野
dac 有冇推介? 都係駁電腦聽歌
睇budget
依排有隻
SMSL M400
不過大陸出 好似係
6000蚊
全部加晒30K 得唔得?
psi a14 - 20K內 (香港係唔係得雅詠可以試聽同買?)
dac - 10K內
仲有電源線, stand 果D 大約要幾錢?

SMSL M400 這個OK?
其實都要睇你聆聽空間嗰啲
30k好多玩法
加多少少買RME ADI2 DAC 穩陣啲
留意代理講咗話PSI 十月起加價,依家A14 行貨應該20K左右
其實好近, 就甘平時坐係電腦前打字既距離
對喇叭就放係MON 旁邊
用 psi a14 會唔會太近?

RME ADI2 DAC 大約幾錢到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞