[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
有用過gaia 喇叭腳
有明顯提昇,特別係底頻彈跳
人聲再清楚d
上網買平過香港
墊咩喇叭?
換埋張電腦枱就入lsx+ kube 8b
用 audioquest 條 RCA to 3.5 ,Hugo tt2 去 lsx
不過低音炮條RCA to 2RCA 搵唔到用咩牌子好
想問吓有冇推薦
proac d20r
重料
但加得低音都唔係細房,點解唔揀LS50W2?
細房黎
擺咁靚喇叭無意思
Lsx 低音 好似唔多掂 先打算入隻細低音炮
都係 audioquest , 唔錯

換埋張電腦枱就入lsx+ kube 8b
用 audioquest 條 RCA to 3.5 ,Hugo tt2 去 lsx
不過低音炮條RCA to 2RCA 搵唔到用咩牌子好
想問吓有冇推薦
都係 audioquest , 唔錯

呢條睇過好似唔啱我插
我諗要呢款先啱用
https://www.amazon.com/SHD-Subwoofer-Bi-Directional-Shielded-Connectors-30Feet/dp/B06VVK2L7Q?language=en_US
audioquest 唔見有
c 兄你用咩 Amp ? 其實單同雙接駁都可以, 睇返你本說明書 ~

c 兄係唔係玩2聲道 ?
THX
Ching 研究下先
考慮下先 次終價錢差DOUBLE
退左燒一排係最近身痕所以先想買喇叭玩
梗係有意思,反而細房放低音要諗真D
或者試下DSP SUBWOOFER? 呢期幾多人買,但我唔識
好想聽下咩叫靚聲
好想聽下咩叫靚聲靚機
想問咁多位師兄咁樣裝會唔會有問題?
主要聽吓例如徐小鳳同周華健之類嘅舊歌
budget大概<$6600

(ONKYO A-9110)
輸出功率: 50 W + 50 W (4 ohms, 20 Hz - 20 kHz, 0.9% THD, 兩聲道驅動, IEC)
頻率響應: 10 Hz - 100 kHz/+1 dB, -3 dB(直通模式

(JBL Studio230)
建議功放功率:
20-150W
頻率響應:
52Hz-22KHz
靈敏度:
88dB
阻抗:
8 Ohms
c 兄, 部 Onkyo A-9110 50W ( 4ohms ) 唔夠力推隻 JBL Studio230 呀~
選返 d 易推 d 既喇叭啦~

得閒望望下面條 link ~
https://www.youtube.com/watch?v=Yp0_GloVE2U
根據 A-9110 說明書所說, 8ohm 喇叭最盡可以 110W ( 無講 1 or 2 channel ), 穩陣 D 而又想推得靚聲, 最好搵返 D 喇叭既建議功放功率係 20-100W 好 D , 易推 D ~

唔該晒兩位師兄
兩個 post 都係我黎

另外我又搵到另一本 Manual, 話 8ohm 得 42W output ( 2 channel ) , 呢部 amp 既力水真係好細

專家都咁講

呢個係咩專家???
我都唔清楚, 但好多人睇佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞