[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
好多好專業嘅名詞
等我去爬下文先!!
唔該哂巴打教學
下次上去大昌影音睇下
希望唔好比人屌我唔識野
請問下電源線嘅廠商資料定格電壓為 100V 50/60Hz,定格電流為 15A 嘅話改左做英式插頭之後係香港用唔用得?
各位大佬
極新手...最近想整套電腦音響組合
空間有限得間房仔,只可以整套擴音機+書架喇叭俾電腦用
依家睇緊擴音機
想問問呢兩部邊部好...(擴音機預算一萬內,喇叭一萬內,如果可以推介埋喇叭就最好)
Marantz HD AMP1 VS PMA-150H
謝謝!!!
應該去舖頭試啱邊對喇叭嘅聲你鍾意先,然後先去選擇用咩 Amp, source

如果堅決用 marantz,夾 B&W 唔錯選擇

間房好細或聆聽距離好近的話,用 active 或者 studio monitor 比較適合
DAC AMP嚟講,HD AMP1已經有幾年,唔太建議
PMA 150就你聽聽啱唔啱聲啦,denon一般AV出名D

平平地入門可以試下audiolab/ cambridge audio
我自己初初都係用audiolab m-one,再慢慢升級

一萬蚊喇叭好多選擇,好似上面巴打講,揀咗喇叭再夾AMP係最好
我自己地方細,喇叭無乜選擇,同埋一套英國入門都好少衰
買左devialet phantom reactor,等攞貨
上個月入咗對classic phantom
等緊佢app更新多啲feature
我都想有一對
去咗玻璃房聽咗陣對比下classic同gold reactor 最後都係揀咗classic

btw用緊佢送條光纖 買條貴啲係咪會有好大改善?
定升級網綫好

睇國仁gold phantom review 佢話換電源線分別不大所以就唔諗電源綫
靚光纖線可以考慮依條,最平嘅玻璃光纖線,6呎135美金
http://www.lifatec.com/toslink2.html
好奇問一下
你地部amp會撳掣熄定就咁用遙控熄
thanks巴打 我search過下好多人都recommend
單買一條運費好似都幾貴下
留意下有無人夾團購先

屋企人唔知幾耐之前嘅喇叭 有前中後5隻 但係一開機播歌就好多沙沙聲 想問下係咩出問題 新手咩都唔識
想換喇叭,見B&W特價,606定607好?

CXN+CXA80 唔知夾唔夾,聽開一般POP, 8 x 12呎廳用,有冇好建議
有無巴打知邊度有adam a5x試
友誠睇左幾間都無,最多得t5v
有冇巴打幫幫手
清下插線位啲塵
Cambridge 調音好似有用開 B&W 喇叭去夾,效果應該唔錯,如果用 CXA 80 建議 606,有米的話當然上 700 系列
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞