[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
無用nas,用緊nuc as roon rook
全新落晒lps
用緊kece p3+p4 雙輸出
部lumin 轉埋plixir lps
冇買開音響,有啲技術問題想請教

想買套嘢喺自己studio唱K
我係咪要買喇叭+mic+amplifier?
如果我個單位得200呎咁上下,兼且唔想太大聲俾人投訴,我應該買幾大隻?
如果我就咁用JBL嗰啲小型藍牙喇叭,駁amplifier係咪會燒
你唱K要買QNAP NAS ,其他嗰啲隨意

https://www.qnap.com/solution/ocean-ktv/zh-tw/
Lumin邊部先?U1 mini就算加埋LPS同X1/S1都差好遠啦
我用緊u1mini+lps
50%價錢,但有大佬u1 8/9表現
同埋我自己有dac,要統轉盤only
恭喜巴打
咁高成本用條 vodka,有正面提升係好事
音響用 Lan 線我只用 Supra,平靚正,聽唔出有音染
聽咩歌人聲好有感情
屎忽痕將部12v 電源輸入嘅 modem 同 router,插落 DC-116 雙 9V 輸出 LPS,試下 9V 電推唔推到,點知兩部都推到,最重要冇 data 傳輸唔穩定

音質上比起用原裝 SMPS 經 ifi dc purifier 輸入贏幾條街,完全唔覺有毛燥感,最明顯係聽 DGG 錄音個種空氣感同通透度,聽到唔想停

玩 CAS,LPS 雖然要額外空間擺放,但真係唔慳得
可惜我對喇叭得兩個濕鳩xlr窿
坦白講,個價客觀嚟講 ok 嘅,但對於我嚟講有點貴,冇記錯佢應該係內置一個 LPS 同兩個 RJ45,光纖轉換器,如果散買應該唔需要咁貴,始終佢隻牛用料靚,加埋手工,金屬外殼做屏閉

我而家咁嘅玩法已經收貨,唔攪咁多住啦,近期莫財
我勸你都係用返12v lps
9v 係用到,但會腳軟
哩條貴野wo
幾錢邊到入手
1.5m 夠做啦?
我以為要由機樓開始成抽換先有效
Ching 你用緊咩器材
Lan 線都用咁貴
KEF?
貴野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞