[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
咁多間streaming 供應商,確實Spotify 比較方便,基本上佢所有主流平台都有軟件,連linux都有client https://www.spotify.com/us/download/linux/

亦整咗個libspotify比其他第三方開發者,開發佢哋冇提供軟件嘅平台,所以基本上任何主流OS都用到,香港嘅streaming供應商搞太多限制,亦冇API比第三方開發,事實都月費嘅,有人幫手免費搞仲可以擴大客路,真係唔知佢哋點諗?
呢部我睇 spec 真係一對包晒,除咗DAC+Amp+wifi + LAN+Bluetooth 外,仲內置:
Airplay 2, chromecast, Spotify connect, tidal connect 等最主流嘅wifi 播放 platform和 streaming apps, 支援hi res , MQA(未必人人 like), 仲有 optical in, digital in, HDMI(eARC)

係成套系統由 steamer->DAC->AMP->speakers 一對攪掂,係真係太貴 , 不過hifi 友應該鍾意 separates 多,玩吓分階段升級,玩吓線,玩吓電,對好多人都係樂趣之一
拆返開逐樣買其實仲貴, 仲要一堆線, 同搵位擺, 不過就可以揀自己鐘意既牌子同級數
分開嚟玩的確係樂趣,同時比較敗家
一部機做晒咁多功能感覺上無選擇,“廚師整咩你就照食,想加少少調味料都唔俾”嘅感覺

雖然我 CD 機同 Amp 係一套西裝,至少中間有 RCA 線玩下(有 4,5 對 RCA 線夠買一部入門機),睇心情可以微調下音色

視覺上(同聲音無關)幾部機喺你面前服侍你都係種享受
但如果用埋LPS駁,可能會話好熱, 出街幫你閂左佢
係咪指gotham belden之類果D線
無味又OK
真係金仔睇相都覺得靚
佢唔會熄,佢自己都要上網,二來 LPS,router 擺櫃頂,要企上張櫈熄

佢電腦上唔到網嘅感覺好似家有喜事屋企兩老一樣,世界末日
真係各有各好, 科技先進, 可以咩都all in one, , 亦可以繼續自己砌
電腦all in one vs 砌機咁
咁都OK WO
可惜我櫃頂無位放LPS
呢兩隻都有玩,用落拖板,感覺係中性但 gotham 我會覺得高中低會有少少提升,belden 叫做比黑雞質素好嘅線,當發覺好多電源線都唔夾機時,唔好煩餵條 belden 落去一了百了
belden 自己DIY定點?
用咩牌子頭多? 美式既話
DIY,頭用 Marinco,呢隻頭勁易攪,跟佢說明書尺寸剪外皮就得,想靚 d 就買熱縮通包一包插頭夾線位

belden 去深水埗買,唔好去地庫買,貴好多 上次懶,貪方便先個度買
發覺呢度一收工就靜曬 返去享受音樂
其實呢到本身都靜
係唔知點解早兩個禮拜開始有返活人
仲要一日有幾十個post
迴光反照
可能冇得wfm, 大家扮工多左時間追post
我都想diy返兩條電源線
想問深水埗邊間好
belden又買邊隻線?
thx
冇記錯的話係 19364
高明,或者睇下華輝有冇
睇你英式定美式,呢條線用 mk 頭應該唔難夾,但都要技巧

英式頭最易攪應該係 ms hd power 個隻大頭,冇咁多彎要轉
根本係佢哋特登唔開源,佢哋係要透過個垃圾app 嚟綁住用戶,加上啲唱片公司仲係有個概念係認為如果你要追求音質就應該買實體碟,否則佢哋又點可以賣一堆乜QCD嘅奇怪版本呃大家錢呢
講開生果都好仆街吓, 佢個homepod mini就係唔支援Soptify, 只可以用生果music, 擺明焗人轉會, 我記得Spotify API冇收權利金嘅比人開發第三方軟件, 所以好多network streamer都有支援, 獨係生果咁做生意
Thanks C hing 回覆,上網睇過beolit 17, 自己都係傾向一對 stereo 嘅方向,同埋始終覺得 AirPlay 方便過就咁Bluetooth ,長遠亦想用啲內置埋 streaming app 嘅系統

不過B&O 有啲嘢都真係幾靚
講到綁住用戶,Apple 又的確係專家嚟嘅
有無印象幾錢呎?
HomePod 應該可以經airplay 射過去❓
咁要兩部裝置, 內建嘅話直接開, 用Alexa, Siri, google 語音助手之類開Spotify, 買得呢啲smart speaker為方便唔係音質, 唔太難聽就收貨, 冇咗內建下下開ipad/iphone airplay射過去, 市場咁多呢類產品, 使鬼買佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞