[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
玩roon 一定要有endpoint
之前用nuc做roon rook core 直接usb 插dac
果陣已經覺得好好聲
之後用埋u1mini 做endpoint
真係靚聲好多
Roon 官方都建議一定係core ,endpoint 要分開
類似吸音棉物體啦,我有兩塊波浪形嘅海棉係買 project 產品“送”,保護產品用途

淘寶未試過,唔知邊間信得過,怕買返嚟有陣膠味或者化學劑味,屋企老人家個鼻好敏感
既然巴打已經入手咗靚 switch,入手埋隻 NAS 就一流
其實砌部roon rock 都可以擺歌架
可以省返nas,又少隻香爐
Dac 要插usb 先輸出到最高dsd,無計
而家好多dac usb 輸入都有優化過,唔會輸俾rca/平衡
但用nas 裝roon,一定無nuc 行roon rock 咁好
淨係cpu 運算速度已經差好遠
光隔有咩好介紹?
不過部電處已經冇晒位插
好貴wo,仲要電源線同lan 線
自己散買光纖盒同 LPS 會平過佢
睇下高登有間專賣網路產品幫唔幫到你
jriver?
o甘都OK, audioengine 細細舊唔阻訂, 價錢同聲音可以接受
又重新改咗RasPi 3b+去番Volumio, 測試ifi嘅DAC有冇問題,如果得嘅話,ifi zen dac可以用pi組1套平價優質嘅CAS,呢次要用pi 4 1/2 GB,ifi zen dac可以做usb 3.0 DAC,配合tannoy gold 5/adam a3x嘅話,估計唔差,幾千蚊都可以玩hifi,仲可以玩得好開心

我用ifi hip dac 試,完全冇問題,ifi zen dac同hip dac分別唔大,枱式版本DAC/AMP 同流動版本分別,呢個dac/amp combo真係cp值高,窮人恩物

咁我覺得yamaha個高音應該會好過kef
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞