[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
完全wifi speaker , 一隻當單聲道出, 兩隻heos apps 組成一對2.0, 佢support spotify,同wifi network 就會係spotify 有得揀 佢出聲, 想慳位慳線我覺得唔錯
音場我擺廳百零呎都好夠, 開30%已經勁大聲
原來想入靚仔 kef lsx, 但爬完文佢個wifi stereo pair 成日斷, 所以揀左denon, 仲平左成3千銀
好過佢自家對入門 egg 既
微型音響又CD盤又amp又喇叭,4千蚊唔好諗「hifi 」呢樣,甚麼聲音甩箱,結像,泛音唔會出現,,唔1定漫步者,adam a3x 之類都得,友誠試完去上面個網買,咪幫襯佢配個ifi zen DAC之類,都唔會out budget 幾多

或者另一位巴打講嗰隻天龍好過
千零蚊DAC, 有RCA 輸出嘅,都係ifi zen dac, fiio, topping 呢啲揀,過去耳牛post問,基本上耳擴/DAC 1體機有RCA 輸出就得

上面個網可以揀Tannoy Gold 5, 友誠8樓有得試有實物睇,但貴,上面網計賣係計一隻,兩隻加運費仲係平佢好多

https://m.thomann.de/gb/eve_audio_sc203.htm?o=1&search=1603254277
想問問兩萬蚊內二手合併amp買邊部好 推pmc 25 21

Denon 2500ne
Audia flight fl three s
Cambridge 851A
Kinki ex-m1
可考慮下soulnote
剩係個樣都值6k啦
咁又唔一定,有埋DAC嘅廠方較到最好,唔一定差,主動喇叭冇DAC靈活啲,例如adam A3X當日聽舖頭配oppo sonica dac,起碼叫做有「HiFi」聲先,例如他日想升級,換部teac nt 505 dac都得

有埋DAC到時會浪費個part

不過KEF LSX 賣嗰個價錢,根本唔值,無奈音響youtuber 狂推, 買 https://m.price.com.hk/product.php?p=215466 好過佢,兩隻都試聽過,功能上自己Google
咁係靚仔既, kef 名+樣 會值千幾2千, 定係預你自己駁dac, 但駁野推, 咁wireless 黎無意思
音色上邊一部其實夾啲
最好味應該fl three s同A1?
力水好似851A同ex-m1會好啲

我聆聽空間150呎左右
喇叭距離2.5m 皇帝位離喇叭都大概2.5m

好唔好買部851A番嚟先 聽一排先換amp
Roon 玩法似乎係data 去 DAC 之前有個好 device 連接係最好聲,無經電源處理嘅 PC 直接駁 DAC,特別是用 USB,10 個有 9 個都話表現唔夠好

有 budget,身痕的話可以試一試,一定聽得出有分別
咁我真係好彩無落搭, 先前見佢減左價, 衛訊賣6900 差啲9衝
雖然未聽過kef lsx,但係試過nx500都唔多掂,lsx有冇咁廢
兩個廢之中,yamaha平過佢,lsx 係賣佢所謂方便靚仔,唔係質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞