[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
有無問現金價先?
定價係香港貴,但實價可能差唔多/平D
好多人包括我都唔多信電源線會令到聲音有分別,最多換下訊號線喇叭線,不過依家就信了

一唔一步到位睇下點玩啦,如果套野十皮八皮梗係一炮過,但係貴線都可以唔啱口味
平機幾百蚊玩下都唔會好敗嘅,冇理由妹仔大過主人

淘寶線我又唔覺得好差,係質素冇保証要睇運氣,之前用條QED signature 喇叭線千幾蚊,同依家條淘寶兩百蚊喇叭線,我反而覺得淘寶線好聽啲當然貴線二手有價

反而投資獨立電源牛多有啲興趣,起碼叫做一勞永逸
貴線係有機會差過平線,視乎點樣夾部機,試過靚少少嘅線反而覺得聲音太強烈,唔多耐聽,反而用 belden 線出嚟嘅聲幾討好,我估係唔夾部機或者器材質素唔夠好啦
夾機呢下真係好難搞,同一套機唔同電源線,喇叭線都可以分別好大
之前冇搞線聽得耐會耳仔唔舒服,同埋音場係冇深度,啲聲又唔夠厚
依家先叫享受音樂
所以要玩線玩電真係冇低深潭,之前玩開耳機都仲好啲有得試
音響真係唔玩幾年平線摸熟先真係破產都似

點都好依家較到啱自己心水己經好滿意,當然同十皮器材仲有距離
但係百零呎空間俾我都發揮唔到
當然問過
樂器定位都音場深度都有改善
想問下部機入左cd之後會轉
但係冇聲出 其它功能正常 喇叭都冇問題
咁樣有冇得自己搞 定要拎去整
想幫2.0加隻低音喇叭,但怕嘈到樓下,有冇咩解決方法
玩電源線都唔平,自己買散線買頭整都覺得貴
原裝線得一條 Furutech

玩玩下又胆粗粗試下換 fuse,點知粒野有方向嘅,有一邊唔好聲
有冇巴打知,有冇話邊間代理有比錢借線服務,想換條喇叭線,但考慮緊valhalla2同 siltech 35周年

或者有冇咩巴打用緊/用過,可以講下
好耐之前起2手店試過條35周年 當時印象記得麻麻地
起碼Nordost 同Siltech 香港代理都冇得比錢借線,咁的話二手買返嚟試算,依兩個牌子嘅線都易入易出
digital out 有冇訊號?
如果讀唔到碟,laser 頭壞咗的話可以上 ebay search 返個型號買返嚟換
壞 chips 就惡攪了,入門機的話買過部 upgrade
今日部Soundgenic 送左嚟同埋淘仔LFY線電
之前用電腦share file比較唔方便同埋成日斷斷下

有冇巴打玩緊有咩要留意
發現左新大陸 上網買左條supra usb

想問下我隻對actives speaker
有一邊播播下 會啵一聲 好似電流聲咁
係咪壞鳩左
pc>dac>8020d
Linear Power Supply 唔少得, 相比 Switching 牛係立竿見影個種改善
我部 cheap 雞 synology 行 SSD, 淘寶 LPS 供電, NAS 插 USB DAC, 仲好聲過 LPS raspberry pi 做 Roon end point

Soundgenic 早前我都想買, 但個 fidata app 對於我嚟講唔見得好用, 所以打消念頭, 部機最吸引我係個懶人 RIP CD
啱啱駁完試rip左一隻陳慧嫻
聽夜機,隻歌啲細節位清晰咗,尤其開頭個段音樂最明顯,感覺係聽落去係舒服過之前,唔知關唔關個accurate rip事,等埋隻LPS再比較

個fidata真係一般般,用CXN 暫停咗play唔番要用番remote

不過rip碟真係方便好多,唔使抄黎抄去
Ls50w 放台面會唔會太誇張
有咩平價書架speaker推薦 想搭個藍牙前級/功放聽下歌仔
唔覺,我張枱放咗對喇叭仲大隻過你 ls50w

建議你買墊材墊喺你枱面同喇叭中間,唔係你張枱會好震,聲又差
今日駁埋線電,升級完成哂
線電真係唔係講笑,駁咗個音場唔同哂

總結換左607喇叭後,使多5k 買soundgenic ,淘仔線電,電源線,拖板,喇叭線,lan線

不過總算可以開番套滿意嘅Hifi 聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞