[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Duncan(燈伯)。

睇下佢同國仁,會了解音響世界多啲知識,唔會好似水魚咁,落旺角俾人呃。
咁又係由比成個旺角呃到只係國仁呃
睇國仁有時都睇得出係假讚
我剩係睇到佢收錢扮試野
唔係全部片都係廣告咩
錢就一定有收架啦,話晒全職寫手,評論員,人地要搵食養家,交租,出糧俾員工,除非佢好有本事靠老婆養

有時介紹嘅產品真係不值一提,但冇計,收得人錢唔可以數到咁盡
呢 d review 片,介紹功能,用料係 ok,評價方面就...只作參考啦,始終隻耳仔係你
各位ching你好,想問一問肥花d二手喇叭買唔買得過?諗住買多個二手smsl擺住宿舍用
國仁有自己俾錢買果啲,唔會太差
邊度買二手都有風險
呢個當然啦,佢買得嘅一定試清楚晒

最重要係先唔講器材平貴,佢最大優勢差不多全行都知佢做 review,知佢係邊位,老闆直接招呼,唔需要受 sales 氣

有間樓上舖幾個 channel 都有介紹過同拍片試聽,片中老闆係幾 nice,但下面班 sales 寸過馬撚
認同

試過去原音,想試下JBL細喇叭

屌,個老鬼話個喇叭係垃圾黎,唔肯駁機
其實試入門嘢最好去連鎖店,雖然折扣可能冇出面舖頭咁高,至少 sales 態度冇咁極端
認真,AV LIFE有既貨,我多數都係果到試
錢唔差得遠,最少唔會黑面先
jbl 細喇叭我估喺佢地角度只會用嚟做 AV surround 系統,玩 2ch jbl 至少都用 43xx 等 studio monitor

鍾意 jbl 嘅話唔知你有冇睇過細井研志個 channel,佢 d jbl 真係好好 J

始終原音主打高消費能力客仔,我試過入去地舖買平嘢,求其嗱嗱聲買完就打發你走咁
地鋪果d你唔係買十幾萬野都當你你乞兒
反而觀塘尖沙咀樓上細鋪多數好好態度
我想試果對係JBL 4312MK2
4312M ii 的話,真係賣樣多過賣聲,雖然講聲都未至於垃圾嘅
之後行多一個圈,試左proac tablette 10 signature,問佢價錢,都係報返代理價錢,勁hea!

可能唔係大生意,原音都唔放在眼內。
proac 的話去返Michael Audio 好啲
細房聽 有無細隻喇叭推介
int. amp 用緊Rega Brio-R
介推就唔敢啦,唔熟悉 rega,係咪偏厚聲?
穩陣 d 嘅話試下夾返新款英國喇叭?wharfedale, B&W?
近期某些英國喇叭著重咗分析力又不失自家品牌嘅調聲

如果呢兩個喇叭牌子你上 price search 返你部 amp,一間賣 rega 同時有賣 wharfedale,另一間有賣 B&W,去舖頭試聽下

或者有對入門級嘅 focal,國仁有介紹過,自己望一望
感謝巴打回覆
聽過Focal 覺得都ok 呢個牌子算係冷聲?
klipsch 有無喇叭會同rega amp 夾聲?
focal 睇下點夾啦,或者厚聲 amp 會夾,夾得好嘅話聽人聲勁正,幾獨特,個種韻味難以筆墨形容

Klipsch 就我粗略聽過,但唔知邊一款型號,只係去某間舖頭睇嘢時,舖頭用緊 klipsch 播歌
易推,就算開得細聲都俾到唔錯效果,冇記錯聲音速度快上快落,睇你係咪分析力狂熱份子啦,佢個高音 horn 唔係我口味
我雜食 有時會聽電子嘢 / band sound
好怕啲bass 收得太慢 低頻水浸咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞