[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
咁多年黎都有人想推有drm 既格式, 但好似未流行過
但如同nds / psp, 冇老番邊有咁多人玩
當年香港有個網叫 eolasia 賣歌,全部賣有 DRM 嘅 wma 格式,一定要用 windows media player 播,當 windows 重裝後就播唔到個 file
呢個網而家應該收咗皮
thanks ching 收工去行街先
eolasia 當年都賣唔小廣告, 不過行wma 真係倒米
apple music download 落黎d 歌都有drm, 但比錢買左既歌就冇drm
除左apple, 其他公司都冇一個完善既配套, 叫人點用
講起呢 d,hifi track 都好鬼衰格,買完歌限時下載,個陣時仲未太流行用 NAS,電腦壞 hard disk,試過 send email 要求佢開放多次下載權,點知佢又肯
跟住再壞過 hard disk,都廢事再問佢再開放,佢當年 d high res 好多都係用硬件升頻賣街,二來唔係買得多

外國好多都係無限次下載,就算日本 mora block 咗海外 IP,信用卡都好,買咗嘅歌不限時間都俾你再下載

華人做生意真係好鬼小家
Marantz 轉晒 class D 放大,為咗加大推力,用份 SMPS 電源去推後級,資源放重個自家 HDAM 線路

呢部機可能係想主打年輕人市場,唔想做到咁笨重,但睇圖又真係單薄咗 d,佢值唔值呢個身價真係要睇 review

石渡健先生唔喺度,而家好好奇日後 marantz 會堅守石渡健時期 marantz 音色取向定係會有改變

利申:對 Marantz 有情意結
我 hifi track 買d 歌都係靠自己backup 幾份
佢地有講明"升頻" 定"錄音室母帶", 同埋要睇岩bitrate, 唔好買錯

我估佢地用wiess之類既機做升頻, 效果應該好過自己用software 升
但用roon 玩升頻d 聲點都係奇奇怪怪, 寧願落番16/44.1原汁原味就算, 除非本身個母帶已經係24/96
btw, kent poon 隻<Audiophile Jazz Prologue III>, 幾好聽, 當年因為佢先去hifi track 買歌
頂好多年前想買蘇永康隻 so i sing 08 concert, 竟然下左架, 真係估佢唔到
我係佢度買都係backup幾份 但佢歌太少, hdtracks又冇中文歌嘅, 最終靠買CD 自己轉, 講買CD, amazon買多數平過香港, 仲有機會美版, 兼送埋MP3格式, 不過要登記美國地址, 根本用唔到

可能要買個箱擺防潮珠放啲CD入去擺床下底, 或者租迷你倉, 已爆滿
我開頭都會自己轉, 可能機問題就算用eac accuraterip 有時都係差d
以前又download 落一堆mp3, 執tag 都玩死人, 好彩有roon 自己執tag 砌番個library, 慳番好多功夫
不過而家有tidal/spotify, 舊歌音質唔掂就靠自己個library, 新d 既聽streaming 就算

我其中一個電子防潮箱用黎裝cd, discman, md, 但搬出黎住個防潮箱入唔到境
d 碟抽起左隻cd/bluray 就咁一排過擺係度, 遲早變壞
好彩廣東碟多, 唔係咩值錢野
冇乜好既新歌, 都冇買碟成年幾喇
我都差唔多屋企擺唔落

以前主力聽歐美歌曲,呢幾年好敗家,買多咗日本CD,日本仔錄音好鬼衰,器材差播出嚟可以好惡聲,當器材有咁上下質素,我覺得好聽過歐美碟,特別是女聲個種“透明感”,勁好 J
有咩碟介紹下
推介就唔敢,始終個人口味唔同,又唔係做專業樂評,純粹個人口味

大路就久石讓嘅宮崎駿動畫 soundtrack

特別是頭幾套電影,天空之城,龍貓,魔女宅急便,風之谷,有純音樂,亦有人聲(有井上杏美唱嘅歌都幾好,可惜無一個串流平台有得聽)

女聲就今井美樹初期頭幾張專輯,把聲幾治癒,可以試聽下野生の風,電影飄流教室(1987)主題曲,久石讓編曲嘅

專輯就 bewith,當年上過 oricon 冠軍,入面首 9月半島 我最鍾意(spotify 可以聽下)

想聽下演歌又易入口嘅就香西かおり,佢曲風偏向流行樂少少

好似變咗音樂台咁
有硬件都要有靚歌靚音樂去試架
無任歡迎
冇歌套音響靚到曉飛都冇用,期待多d巴打推介d好嘢
yamaha nx500試過啱你聽?差唔多價錢我會入audioengine a5+yamaha隻聲都係有啲乾

唔太著重音質可以用藍牙射去audioengine a5+
想要靚啲嘅喇叭可以㨂edifier a300都可以用藍牙播streaming app

Mission 好似炸機睇戲唔錯,好似呢一兩年出咗偏向hifi嘅喇叭

如果想玩amp連喇叭仲要一萬內真係有一定難度
推hayley westenra 隻paradiso 首首原聲都正
Ennio Morricone神
聽小提琴gidon kremer都好正下,好有感情
Hayley Westenra 我有頭 3 張專輯,佢出第二張專輯,嚟香港宣傳時買,有親筆簽名
THANKS 邊隻最正?
我黎黎去去都係Elissa Lee Koljonen同Anne Sophie Mutter
萄葡
Vivaldi: four seasons
佢拉bach好似好出名,同埋佢拉得真係好好聽嗰種細膩度好吸引
仲有thomas zehetmair嘅violin concerto都唔錯
爸打點睇 PM7000N 夾 B&W 606S2 ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞