[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
homrepod 我原本係, 但睇完評測佢個立體聲只係一齊出聲, 唔係 分到左右聲道有
入左denon
原來係咁?我係 search完見佢無任何physical input所以放棄咋

話時話,我覺得 KEF 新 ls50 wireless 2 似乎最適合我要求,係太貴
2皮野,唔用M 會俾人話你浪費, 但其實佢每隻每個高中低音單元都已經各一份DAC +M , 但玩器材既多數唔鐘意內置
wharfedale 可以等 diamond 12.1 行貨,新中低音單元技術,英國已出,what hifi 5 星,有個 YouTube channel 都俾好高評價

但你要配 amp

yamaha 你預音色比較清 d 啦,實際未聽過,有白色,樣都幾靚仔,我估友誠有得試聽
你個DAC要connect 到Apple camera kit嘅,接受iOS 輸出嘅,唔係lightning嗰種,嗰種有生果LAM限制,通過佢嘅MFI控制,最高係48/24唔記得,直接電話駁去DAC,開moov 24/192 ,佢由你個DAC解碼先得

我都唔知我部CD機得唔得?始終以前唔興駁流動裝置做source,無謂搞
所以買器材仲要外型得,擺喺廳篤口篤鼻嘅幾好聲冇用 我開始搵緊speaker stand 換,要靚又穩陣又唔太天價嘅,原本35仔專用stand實木架嚟,太太最近話唔襯家居,叫我換,買之前比佢睇睇

金仔佢冇反對過嘅,因為睇上去靚嘛,唔識音響都睇到手工都夠,音響都係家私嚟,所以外型古怪嘅喇叭我唔買的
KEF ,B&W 幫到你, 但錢。。。
香港居住條件所限,擺到DAC+Active Speaker已經唔錯,今日啲Active Speaker,就聽過嘅adam A3X/a5X 都OK,想擺套前後級單聲道座地大喇叭,除非個聽好大,或者搵個工廈單位玩影音先掂
KEF 新既LS50 wireless 入面已經有齊DAC +M +wifi, 但係咪出面講到咁唔掂, 兩皮野 就咁兩隻喇叭,拎permit 都易好多
我冇聽過答唔到,呢啲最好親身去試,我唔啱聽你或者啱聽,所謂評測都係個人主觀印象,beats耳筒好多人話唔好聽,但就係好多後生仔啱聽,之後大把廠跟佢較聲,包括Sony ,所以我都係用番佢嘅mdr cd900st,但好多人認為冇低頻延伸,我睇法係好多貴過佢嘅所謂「studio monitor」「hifi 耳筒」面對佢真係over price嘅
阿二應該仲有得試yamaha
你老婆鐘意白色不如睇下b&o 啲藍牙喇叭,擺得又聽得,有隻beolit 17唔錯,麻煩在間唔時要叉電,不過放普通大細嘅客廳播背景音樂都應該冇問題
通利都有得試Yamaha
外型先決
有D太樣衰真係買唔落手,不過呢樣同聲一樣,好個人既
例如呢間某間香港土炮膽機、線材各樣嘅,睇到佢啲產品外型都唔開胃,收幾皮嘢,講到識飛就算真係幾好聲都冇用,仲衰過淘佬土炮,擺喺喥篤口篤鼻

好彩屋企老人家都鍾意聽歌,俾我咁放肆擺套標準一 set 音響,又黑膠盤,又 cassette 機
自己電腦枱又一 set head fi

佢擔心嘅係咁多機會唔會火蠟
老人家係好擔心呢d, 最好唔用個陣熄埋個拖板, 一粒燈都唔著佢地就最鍾意
呢部已經唔算好差,換咗個制已經見得下人
有D土炮LPS,隔離牛果D,我寧願唔用
homepod 有得分左右聲道wor, 直頭有得教邊隻係左/右
https://support.apple.com/zh-hk/guide/homepod/apd1ed62a52a/ios
但我依然長著唔熄
熄咗機,再開著部機,至少要播半個鐘部機先在狀態,即著機即聽,d 聲好差

有時老人家會幫我熄咗佢,但我控制唔到冇得投訴
前排用開嘅pi2唔知點解boot 唔起OS,用咗都好多年,懶得攪丟咗佢買個pi3a+ 裝番linux audiophile,由於塊板腦送貨先外殼未到,太太已經問係乜鬼嘢嚟,過三日殼到咗裝番先冇出聲

另外我個人對音響投入資源嘅順序

喇叭 >= 擴音機 > 訊源 > 線材 >> 周邊,投入去呢啲周邊或會改變聲音,但唔一定係改善,可以只係另一種啱聽新鮮嘅「音染」

我從來唔相信喇叭同擴音機質素唔得,換條fuse之類就大幅改善,如果係咁應該大廠執笠都得
我靠嚇佢地熄左會整壞部腦, 冇晒d 野
之後就冇人再敢掂我set 機, 抹野唔小心hide 到d 制都即刻打黎同我匯報
其實spotify唔差
不過同tidal同自己file係有分別
tidal係圓潤啲音場闊啲
a/b係有分別
我俾阿媽試佢都聽得出

但tidal真係唔好用
搵中文歌日文歌煩
同埋舊
spotify又快又新
所以我都淨係sub spotify
tidal 搵中文歌可以試下用呢個網
https://tidal.name/
我就行唔通啦,佢識用電腦上網,以前屋企有套組合機,呃佢唔到

唯一永遠 24/7 開著嘅係 router
喇叭、擴音機、DAC呢三樣我無乜特別優先,主要都係啱聽啱夾,價錢特級相約
訊源我次要少少,同埋有時聽streaming,要求會無咁高,但介面好用較重要
線材周邊我都係用中性大路野,儘量唔用呢D嚟較聲,好難夾,唔啱洗放出去又煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞