[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
headphone amp 嚟喎,唔關推力事,部機只係解碼器唔係 power amp
adam 係 active speaker 內部有 amp,淨係駁個 source 就得
Dali唔係人人啱聽呢,之前對spektor 2啲聲好乾
C/P值高,我有流動版本hip dac,駁A3X冇問題,你只係用佢嘅DAC,A3X內置擴音,注意Zen DAC output係RCA,A3X unbalanced in係AUX,要買RCA to AUX 3.5接駁
漫步者A 系上網睇過評價似乎唔錯,性價比高(呢個 terms可能唔適合用在 hifi嘢上?)

將我之前選項3,4 Sonos , Bluesound 轉做 非amp 版嘅 Sonos port 和 node 2i, 價錢平返啲,$10k 內攪掂,再研究下先
$999 如果聲唔太差都冇得投訴, 差唔多價位都係玩大6野多
a3x unbalanced 係rca, 可以直接駁
謝謝巴打意見

作為一個門都未正入嘅初哥,其實cd player我唔算必需,我之前選項嘅 marantz mcr612 和denon ceol n10 有埋 CD player就當然係bonus, 但特登買部獨立player就應該未必會了,而且我啲cd存量都係得三幾十隻舊碟,本身封塵在櫃底都十年以上無拿過出來

或者某程度我直程唔算係入 hifi 門,只係想嚟緊裝修完間屋,同老婆放假聽吓音樂(即係一般流行歌曲),而且本身人懶,目標都係方便/簡單聽為主嘅 network streamer/ AirPlay ,所以我一開始其實傾向買內置埋 streaming app 可以一對攪掂嘅 Yamaha nx500, 不過當然都唔排除將來有機會中毒入坑

不過在有小朋友情況之下,又無機會開太大聲,可能到時只係細細聲嘅 background music

入正題:我 search完一輪,宜家傾向 Bluesound or Sonos , 不過前面有巴打話2ch 唔好買 Sonos, 不過 Bluesound 就貴啲

另外 search過好似評價唔錯嘅 mission lx 書架都唔算太貴,咁情況係有amp版 Sonos/ Bluesound 配 mission lx or Dali / wharfedale 咁上下級數嘅 passive speakers好, 定係無amp 版配巴打們介紹嘅 active speakers如 Adam , 漫步者之類好?
絕對OK, 佢唔包插蘇,用電腦USB 入取電,可以另配插頭供電,原裝定鴨記代用貨都得

unbalanced in 係balanced in隔離嗰個,另外兩個係喇叭stereo link in/out,由一邊用AUX 線之類接另一邊,balanced in 就係DAC XLR 輸出,每邊喇叭駁一條

A3X 背

zen dac

你可以用zen dac balanced out, 用條 4.4 bananced to XLR male,amazon us 有,但要計番長度分開要用幾長

https://www.amazon.com/s?k=4.4+to+xlr+male&ref=nb_sb_noss_1

如果用balanced in就少條stereo link線,因為每邊駁一條

我嘅話會用balance in,會大聲啲嘅,我個CD機駁AMP都係balance XLR
zen dac 4.4 同流動版 hip dac一樣,係平衡輸出嚟,1000蚊DAC有平衡輸出非常罕見,唔止headphone out,仲有balanced lineout 4.4,DAC可以玩埋tidal MQA,如果有戶口嘅話,係耳牛post我介紹咗點樣用hip dac喺iPhone 聽Hi Res
隻dac 後面set variable 可以當前級做vol control
2隻喇叭直駁dac, 唔行stereolink, a3x vol set 12點鐘位 (好似係0db?!)
用dac set 大細聲

stereo link 方便在你用unbal input 個陣, 較main 個隻個vol 就會adj 埋另一邊聲
如果行stereolink, dac 後面set fixed, 咁會by pass 左dac 個vol
以用左邊喇叭做main 為例, DAC RCA Left 駁左邊喇叭 unbal in, DAC RCA Right 駁左邊喇叭 stereolink input, 再將stereolink output 駁右邊喇叭unbal in
右邊喇叭vol set 12點鐘位 (好似係0db), 用左邊喇叭較vol

我之前用就xlr 同rca 駁唔同機, 所以唔會駁stereolink, 靠喇叭/dac 個vol
原來隻dac 有MQA decode, 咁就真係抵玩
不過我唔太迷信MQA, 寧願貴d 買隻靚d 既DAC, 有MQA 當bonus
sc203 未親耳聽過,支那網以前有評測,當然唔需要盡信,耳聽為實,內建DAC部份係最高解碼係24/192

https://kknews.cc/design/peazgpp.html
ifi hip dac就唔錯,暖聲,解釋力OK,呢個zen dac應該大部份相同線路,係放大部份或者output大啲,同有兩組lineout,MQA確係唔值得相信,冇proof過,close source,唔同PCM,連HighResAudio都停止供應呢種格式

https://www.hifiplus.com/articles/highresaudio-to-stop-offering-mqa/

volumio 社區有用戶直指騙局
我第一次買ifi產品,印象相當好,呢個入門DAC唔差,據報配合佢原廠 https://ifi-audio.com/products/ipowerx/ 會更佳表現
想問下線材問題, AUX 線出到CD 音質嗎❓
一面係食airplay 16/44 CD 串流, 一面係出AUX 入喇叭
會唔會音質有影響
大家點睇sennheiser ambeo soundbar ?
仲有一個簡單方案, B&W formation Flex 兩隻組2.0, 但佢咩都無, 淨係support airplay, 兩隻夾埋7千零, 樣又靚,聲大牌應該唔會太差 AV life 有擺出黎
衰 d 講,唔出多 d 制式點吸引班發燒友買碟,換器材
香港真係會有人買同一歌手專輯,買齊晒所有格式
班權嘢嚟,收錢嘅 https://www.linn.co.uk/blog/mqa-is-bad-for-music

未來有open source嘅代替品之後,佢就沒落,如同當年生果ALAC格式被FLAC擊敗之後,就open source唔再收權利金

佢嘅優勢係壓縮比率高,但冇法驗證係咪佢宣稱嘅無損HiRes
thanks Ching 如果我真係想買部合併機直接買入中高價位馬蘭士 model 30定一話金嗓子 E270好 重點想要av bypass
邊到有得試晒2部機?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞