[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
好嘅,唔該晒
我幫襯開sony music store,應該唔會封埋集運掛
Rca感覺好聲啲左右聲道各一條線理論上少啲干擾?
利申冇ab比較過
Tidal得古典音樂同英文歌齊,亞洲啲歌真係東一忽西一忽 我都係完咗tidal冇再續
買兩隻組2.0,但留意佢只食airplay
用咩 source?
喇叭連內置 dac 比較好,有埋 wireless 串流功能最好

唔係聽歌睇戲爆機個種音量,聽歌質素為主就 LSX,睇片睇電影,想爆得下就睇下 Edifier,暫時諗到呢兩隻
LSX 我之前都考慮過,有白色又易入門,不過見呢度之前有人勁彈,所以放棄了
玩返左右駁線好似無咩問題, 但買wireless 唔玩wireless 好似好浪費
有冇巴打可以比下意見 三萬樓下合拼amp
1.denon pma 110
2.二手marantz pm 10

本身諗住買denon 110 幾鐘意佢嘅聲底 但有朋友讓佢嗰部pm10比我 價錢仲平過pma110 試聽過又覺得唔錯 但就係已經兩年機 而天龍嗰部係全新再加五年保養 諗左好耐都諗唔到買邊部
你用咩嘢喇叭?
用緊wharfedale evo 諗住遲啲upgrade 到b&w 805 d3
買dac pre加有源喇叭 最抵玩
呢個問題係76 嘈足好多年 , 我覺得係似 電腦買廠機all in one 同砌機比咁, 有人淨係想買完唔使煩, 有返咁上下聲就ok, 有人想逐樣自己夾再慢慢tune 慢慢駁, 我覺得無衝突
用b&w可以去試下金仔e270嘅
用atc就原廠amp或者hegel
Sonus faber用金仔或者馬蘭士都唔錯
都係啲大路建議配搭嚟,如果係用緊座地的話都係揀返部大瓦數嘅好
唔好諗啦,試多幾次就知自己啱啲咩
真係無乜所謂 KEF D聲聽過麻麻
合一可以試下Klipsch The Fives
分開可試下Adam T5V 加dac pre
b&w d2/d3大路見人多數金仔E470/E480 , 通常英國喇叭配金仔唔知係咪一定好聲,但好少衰聲,呢啲走去友誠掃樓叫佢開嚟試聽應該實做到

利申: 冇聽過嘅
暫時hi fi 級 wireless(not 用藍牙) 播串流 all in one 唔多, 咁KEF LS 系 真係算齊裝, 不過黎緊 應該各家都會出, 畢竟串流無論有損無損好, 都會越黎越多人用
Adam T5V 喺呢喥買真係抵玩,連運費1pair 3千內 https://www.thomann.de/intl/hk/adam_t5v.htm

不過冇聽過,同Adam A5X 比較唔知係差喺邊?
咁真係好抵下, A5X 擁有過, 但無比較過T5
D個網A5X都唔貴
巴打有冇咩特別原因你揀天竟?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞