[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
睇過二手金仔480都要四萬頭 有d out budget
金仔270又驚佢唔夠力
我諗我都要試多幾次先 唔該哂先
如果你最終目標係805D3,應該跟住805D3嚟揀AMP
好多人話同金仔/luxman幾夾

btw,你而家用緊咩amp?唔太差既話,應該喇叭->AMP,會好D
有冇師兄用soulnote嘅amp?
Marantz Model 30 + SACD 網絡播放器 + B&W 805 D3 書架喇叭 「劈價」兩萬幾入手頂級「西裝」
$82,999 一步到位唔洗煩
https://post76.hk/news/2020/10/sogo-35th-anniversary-sale-av-life-big-sale-stage-2-news/
本身用緊AMP DENON AVR-X550BT +Polk Audio 5.1 TL1600, 想升級對前置, 主要聽歌同睇戲, BUDGET 5K內, 希望靚仔白色款同唔可以太高 ( 24CM 內), 太高會擋住電視 求巴打們推介
話說喇叭有光纖輸入,有無邊隻藍牙接收器有光纖輸出,想駁落喇叭
早兩三個星期前買左, 用黎 play moov 24bit , 唔錯 ~
邊度買lol
點睇 Bluesound Power Node 2i ?
國仁拎佢來推 LS50 都話 OK 咁.......
diy電源線(under一千蚊) 比起跟機果條雞線
分別大唔大?
Yamaha R-N803 2ch amp
德發金 x
其實真係唔錯 咁嘅價錢有咁嘅聲已經算好好
一定有分別
kanto 系列好唔好,心思思想將套denon mini hifi換做kanto tuk
想問下, 發覺我對denon home 150推到50%/以上音量 會開始濛,聲開始會那埋一舊, 人聲會無咁透 係我對喇叭極限? 暫時試30~40 最好聽, 不過40日頭都好夠聲
可能...低音單元頂唔順,未煲好,內置 amp 極限?

試下屋企得你一個時開大聲 d 爆下佢,耐咗會唔會有改善
睇嚟入坑第一步

真係想入坑的話建議買大路牌子喇叭,將來升級 source,amp 易夾好多
mini hifi 的話建議用 passive 喇叭,一般 mini hifi analog rca 出質素麻麻地

一心想玩 active 又想中毒嘅試下 Adam

Kanto 呢個牌子真係未聽過咩聲,咩質素,最好穩陣試聽咗先
除咗adam有無咩好推介,暫時想買active 六千蚊左右
佢雖然高低音分開M, 但應該力水有限吧
Tannoy Gold,Audio Engine A5+,HD6,Edifire 等等
話說又上網睇完一輪後,應該傾向入手 Bluesound powernode 2i 方案。其實本身原本 buy Sonos, 因啲人話 Sonos app好用,multi room 使用方便,但小弟窩居唔同外國屋幾層樓5~6間房有咁大需要 multi room,頂盡都係廳及主人房,優秀 multi room功能未必用得著,(重點)加上 Sonos 行貨價偏高,所以應該放棄。

咁又上網睇睇吓時,見到啲人話 powernode 2i 推b&w 606/607 都ok, 而且check價錢原來b&w嘅入門 比想像中平,咁雖然加埋會 over 原本$10k budget少少, 但叫做玩到大牌子嘢(b&w係我未 search音響嘢前都聽過,所以就當佢大牌子)我估張來如果唔啱想走都應該易啲(未入手就諗定逃生門),所以又有啲心動

所以又想問下巴打們對於 powernode 2i直推 b&w 606/607 有咩意見?

Bluesound 似乎唔係好多地方有,要在舖頭試聽到呢個組合似乎難啲?

咁樣老婆眼中只係3「舊」白色嘢嘢,插1條電線加1對喇叭線,over budget 少少應該都攞到 permit
bluesound 係 KEF 陳列室好似有得賣,片尾佢話係代理
https://www.youtube.com/watch?v=YPDIqx_2298

我早幾日係豐澤網店買左部白色 POWERNODE II,用 MASTER CARD 減一百,CITIBANK 再回多二百幾,好靚仔,又細部,APP 又好用
但唔 SUPPORT DLNA/UPNP,要用 SMB 1.0 先摷到 NETWORK DRIVE 啲野
同埋豐澤張圖係冇 HDMI VERSION,但送到來係有嘅

我都打算入隻 B&W 606 S2
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞