[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
入門喇叭如果偏門,好難放,甚至冇人要,一係要好賤價賣出

B&W 勝在好多機都夾到,大牌子
呢個組合應該會玩得好開心

60X 睇你要新版定舊版啦,新版個分音器同個高音單元個靚過上一代
C hing 暫時用咩 speakers 聽?
請問感覺如何?
我見S2 606/607和舊版價錢差$千鬆啲,唔估值唔值
唔介意大舊可以揀 yamaha rn803 配 B&W 606,啲評測話佢又好力,還原啲聲又乾淨,又係multicast 同airplay, spotify
仲要平過bluesoud ,只係4千中,
yamaha 仲有部細部既network streamer amp WXA50, 4千有找,一樣齊multicast , 同airplay, spotify, 不同就推力就細啲
其實 606 s2岩唔岩聽雜食?
即係大眾流行曲,主要聽開港台,J POP,甚至 動畫歌
反而純音樂同英文歌偏少,但會聽歌劇電影啲歌,孤星淚,大娛樂家, etc
WXA 50 我就唔建議,我 PM6006 推 607 叫做合格,覺得不算推得好
唔知呀,未試過
只係價錢係射程內,會走去試下

feversound 有試過,評價都 ok
B&w都幾雜食下,我之前試707 s2聽啲jpop都唔錯,有少少聽live嘅感覺,如果聽電影配樂會好正

不過我自己最尾買咗atc 7仔,聽pop好舒服
呢隻野係細力,俾我揀會揀yamaha rn803,不同傳統M機樣加大舊
不同blue sound國仁都用佢黎推LS50,應該都幾好力, size同價錢都吸引
Rn803係幾好力水同埋啲聲都幾乾淨,不過我未試過夾b&w 友誠好似有得試b&w同rn803

但rn803幾大部下,小心老婆唔批
Yamaha rn803我都睇過吓呀,好似有啲大部,咁amp 來計應該大部好聲啲?

另外wxa50 我都都研究吓先

但想問問 airplay 1 和 2 音質上有冇分別?
Wxa50不太夠力

大部啲金屬屏蔽可以做好少少(但唔代表一定會做)同埋電源供應有多啲位可以放大環牛/方牛/電容,冇咁容易軟腳推唔郁喇叭

未用過airplay唔知
計佢推力,評測話佢推力5千價位但貼近萬蚊級推力,唔知有無咁跨,入門 1萬蚊以下passive 應該無問題
國仁有開箱
https://www.youtube.com/watch?v=64-VHPiShvE&t=4s
佢又係用黎試推 LS50
airplay 1同2無分別,都係最高CD 質素16/44 , support FLAC
2只係多左apple multiroom功能
Thanks

另外我都找日去望望啲amp 實機樣先,太大舊可能真係未必入到門
咁我都研究吓先,作為一個門都未入嘅初哥,雖然都追求有限空間資源下有好啲聲,但如果過唔到太太關,就萬事休提
thanks
HD6 好似幾好
聽日出去聽埋yamaha nx 500 對比下先
阿二應該可以試晒呢三隻,佢有賣 audioengine,yamaha,tannoy(呢幾個牌子又會咁啱個度齊晒)
用 headphone 聽咋
未諗掂買咩喇叭
想試 audioengine A2+, Edifier S880D, JBL CM 212

邊到有得試

2K 樓下,電腦聽歌/雜用,有冇推薦
想問吓而家d all in one/ soundbar 質素點,見好多人用
用緊2.0想加隻bass
房仔用有無邊隻bass推介
請問有冇爸打試過 Elac Debut Reference DBR62 ?
貪佢冇低音返射孔係背脊,易啲擺
Soundbar不了,貴極個聲都唔太啱聽歌,不過睇戲例外有啲soundbar個環迴立體聲做得幾似樣
有空間都係玩2.1或者3.1好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞