[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
最重要 homepod 本身呢類360度speaker 聽歌真係 唔算靚聲
唔係好記得,唔會好貴

其中一條我喺高明買條英式現成貨,用 MK 紅色頭,好似 1.5m, 500 有找
呢類產品可能主打女人屋企煮飯時聽歌,一係邊煮飯邊同師奶吹水,或者叫條女上嚟屋企,細細聲開著做背景音樂調下情,chill 下

語音功能,香港真係未普及到,諗唔到有乜用

男人真係要坐定定聽音樂,買傳統 stereo 喇叭好過
所以最後揀左denon home, 諗緊join 唔join tidal 聽flac
試玩咗先,都係個句,唔啱就完試用期前取消訂閱
就係試緊, 個playlist 真係用到有啲燥, 不過估唔到連日文歌都唔多齊, 真係聽英文為主
日本本土已經有 mora qualitas 無損串流,仲邊會放咁多歌落 tidal,就算 mora 賣歌都係唔齊

基本上日本音樂市場唔稀罕賣外地賺錢,最近仲收緊咗版權條例,可能因新版權條例,10 月開始推出嘅專輯,日馬唔會寄海外
但之前推出嘅會唔會受影響?
暫時spotify 仲頂得下, 聽熱門個啲仲有
10 月前推出嘅仲可以寄
大路,出名嘅唯有幫襯返本地 CD 舖
灣仔聲威閣,買日本碟的話值得推薦
日馬唔直送海外,咪用集運囉
有冇一隻 dac amp 可以比 電腦 speaker 用 ,要有 3.5 out ,最好fiber in 。部 dac amp 唔一定要 有 volume knob 可以較 gain 就得
電腦speaker 行3.5mm 多數係active, 你搭部有headphone jack out 既dac 就得
有冇邊部 3.5 out 係後面嘅 dac 推介 ,睇左好多部都係前面出, 暫時留意到有 ifi 果隻 zen dac ,不過得 balanced 4.4 out
用日馬最主要原因,心急(用 DHL 兩日送到)
啱呀,真係好快
RCA to 3.5線咪得, QED平, 我都有條

https://www.price.com.hk/product.php?p=165189
買轉插
好少 dac+pre 會用 3.5mm 出喎
平衡輸出轉unbalanced 唔知得唔得? 未試過, RCA to AUX 3.5就一定冇問題, 我用o黎駁bluetooth speaker
想買對喇叭擺係房聽下歌
想問下b&w formation flex 差唔多價位下既對手有邊幾款
平時用開spotify and tidal
睇Spec呢個都幾好, 但冇聽過, 外型叫OK, 貴佢幾舊水有 B&O PLAY Beoplay M5 https://www.bang-olufsen.com/en/speakers/beoplay-m5
都冇聽過, 後者冇講係咪好似B&W可以解碼96/24? 不過佢內建ChromeCast應該都係96/24
我用緊 隻 active speaker 係 jbl professional 104 y3
, input 係 rca 同埋 6.3 L + R , 用緊條 6.3公 L 6.3公R 去 3.5 立體聲嘅線 ,定係直接轉用 rca 去 rca 算
直接RCA就得
RCA入, 左右線照用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞