[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
而家只可以ceo未醒細細聲開嚟聽聽緊Spotify

期待REVIEW
用緊邊隻樹莓做音源?
就咁PI4 + LPS?
定係用ALLO USB SIG之類?
pi3a+ , pi4好熱o既,做緊desktop, 如果唔買全鋁散熱殼, 長期出支探熱針75度以上, Linux Audiophile唔需要用到佢, 要網線或拖硬碟pi3b+就夠

pi3a+直接USB入金仔
電源用緊咩? LPS?電池?
同埋有無玩電處
想知,用緊邊D LAN線?
係咪都係SUPRA
本o黎有個pi3b+裝呢個, 做流動DAP,

https://moodeaudio.org/

但boot唔起唔知乜o野問題, o甘就用最痲煩o既 https://archphile.org/ , 以前初玩CAS用佢, 玩o左幾日都係覺得太多, 換番https://libreelec.tv/ ,反正通過罪大電視機光纖輸出入金仔CD機都可以聽歌
冇玩, 直接用尿袋供電, 連archphile作者都係尿袋
原來係咁
請教下, 你覺得金仔播咩類型歌係最正?
我係駁Stirling ls 3/5 a V2, 聽流行曲,Jazz,人聲覺得唔差,對喇叭本嚟傳統膽機推,聽耐咗覺得聲音係慢半秒感覺,同埋瞬間動態唔好好得,係得人聲毒,機係拉菲爾

當年喺麥景圖MA7000同金仔E600揀,都係揀咗後者,力量冇咁大但音樂感勝,買嗰時咁啱佢有對rogers ls 3/5a 60週年版試,嗰對係Stirling boardcast 代工嘅,啱聽返去駁自己嘅唔會差太多
有無聽過舊金仔比較, 係咪改變左
同埋金仔造功好似靚過麥景圖
我初初以為 LPS 一定最好聲,但試過用尿袋後返唔到轉頭,而家都係用尿袋行 roon bridge

我用 LPS 反而冇咁好聲,聲音太過乾淨背景太靜反而唔好聽,同時冇咗尾音伸延

仲有識玩一定插 gpio 俾電,佢個 usb 位會經過底板粒 regulator 冇咁好
都係用緊PI3?
有無加NUC做ROON CORE
想知砌一部ROON CORE係咪同普通電腦比差咁遠
金仔E303 配 天朗 balmoral, 朋友以前有,好好聲,同新金仔比冇得AB比較,靠記憶冇印象了

麥景圖機build quality 好得呀,對藍色錶靚到癲喎。MA7000重過金仔E600

MA7000配 JBL 4312B,其實都好正,money for nothing 你會感受到力量同鼓皮聲,不過嗰位老友後嚟換咗starling 35仔,香港居室得5,6百呎,2米多啲距離喇叭,唔聽交響樂大棚嘢,中頻為主近場喇叭較佳

麥景圖機都好得,記得買佢有把手嘅型號,唔會錯去邊,聲音取向同金仔唔同,睇個人口味,MA7000配35仔爆得rock嘅,非常熱情有力量

冇換機意慾,再換唔係McIntosh MA9000就諗金仔E800
ROON真係咁好咩?
專登買部機,我會買個PLAYER算數
之前有用 mini pc (非 nuc)玩, LPS 俾電,效果都係麻麻地,我估 NUC 會比其他廠 mini pc 好聲

最後令我滿意係用 DS918+ NAS 做 core,乜 DSP 都唔用,火牛就原廠 SMPS,插 MS HD Power 濾波拖板
操作介面,專輯管理,硬件支援真係冇得頂,無其他軟件做得到

巴打無玩過?
有 14 日試玩唔好浪費,但記住到期前取消訂閱,過期佢就當你啱用就自動付款
咁睇黎可以換埋隻喇叭 去發揮 LINN
係咪上腳架玩?
之前係用mini pc 裝ROCK黎做CORE?
咁都聽到, 似乎獨立整部CORE都有分別
而家我只係用GAMING PC做CORE+REMOTE
我嘅話就買個raspi 3b+ 配漫步者A100/Eve audio sc203 https://m.thomann.de/gb/eve_audio_sc203.htm?o=1&search=1603254277

呢類好過,有DAC主動喇叭慳位好聲過微型組合機會大
我入左對denon home , 做2.0 效果唔錯, 佢套heos 直接support spotify
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞