[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
Direct hardware device without any conversions
好難睇,可能甚至無得睇,係睇下官方或用家研究有冇資料,Denon 話晒音響品牌,放咗唔少成本落 Heos,佢唔係 bit perfect 應該俾人插到趴喺度,視乎連接方式

如果左右聲道係用藍芽連接,或涉及到藍芽連接,俾 high res source 佢,一定會 down samplings
佢個左右聲應該係wifi, 經佢隻apps
想請教,依家用緊LSX SPDIF駁電腦,之前特登買張EVGA BLNU AUDIO返黎,但尋日張卡似乎有啲問題,想問光纖用onboard其實係咪無乜分別?係既話廢事買過張
打多左字,係EVGA NU AUDIO
師兄個左右聲道wireless 有無斷
廣東歌無架啦,一係 hifi 碟,一係個兩位吹捧緊女歌手
香港 hifi 碟大多數我唔鍾意聽,無論唱,編曲我覺得好造作,好唔自然
露雲娜,沈鳳反而我接受到
用Linux就可以bit perfect,因為可以自己config,Volumio其實就係mpd server

/etc/mpd.conf 對應番列出硬件而alsa 支援就可以硬件輸入

我另外自己係Raspbian OS 裝咗mpd,手動設置

係硬件output部份設置好硬件解碼

其實iPhone 用 foobar2000 開咗High Definition audio optput,配合ifi hip dac都係bit perfect,用apple camera kit嘅DAC/amp combo就得,特登買咗25蚊美金嘅192/24 files 試,係冇問題嘅
你地有無sub tidal 音質係咪最好?
可唔可以形容下金仔係咩聲
我冇,得Spotify premium,因為佢冇乜中文歌,而且唔見得MQA真係無損HiRes,呢啲會聽files算

廣東歌moov本嚟抵嘅,問題係佢只能喺電話用,冇第三方軟件可以播放,以我條件只可以用電話通過Airplay射去Volumio經HiFi播

冇類似Spotify Connect嘅嘢或者直接用到,就唔考慮,家下tidal都搞Tidal Connect https://tidal.com/connect

Airplay 只可以行到44.1/16,咁moov 24/192我都係播唔到,Spotify有啲playlist我好啱嘅,沖壺咖啡奶茶開住佢嘅Jazz in the background非常正
最頂唔順廣東歌名用國語併音,一係英文
歌手名都係英文
我玩串流係即興,醒起想聽咩歌就去 search,方便行先,就算音質好,但搵歌麻煩
Spotify 除咗音質,雜食嘅佢係贏晒
有音樂感,樂器分離度非常清楚,細節好多,打鼓係覺得彈嘅,有橫向蹤向位置,會比以前用EL34膽機聽多好多,由於我細喇叭嚟,交響樂嗰啲就唔得,受制於物理所限

但唔係金仔唔得,30W A類機推好多喇叭都得,我買嗰時推focal座地嘅都得,CD碟我帶去嘅

不過我以中頻為主,都係流行樂、rock同jazz、輕音樂,夠哂用
我通常都係wired, 試過幾次WiFi ,要睇個擺位囉,有野阻/遠少少都會斷一下
多謝分享, 我都心動想買部金仔前級比我對active
Spotify 衰在無得連入ROON 其他野都好正
其實Spotify 冇咁差,唔記得邊次去音響展,Naim檔口播Naim Radio 同Spotify之嘛,都唔差,當然我隨住年記大聽力衰退或者寬容度高都可能嘅,最起碼唔吵耳先
Yamaha nx500我其實未聽過㗎,作為選項之一係覺得佢方便使用咋, mission lx 都只係見佢唔貴,what hifi 個 review又幾好先諗。

因為幾乎係由零開始,我一開始去諗一個咩系統適合自己(和家人)的使用習慣,聽歌要求,家居環境後,以及心中預算後,傾向找一套相對簡單,唔好太大型(雖然我知好多人覺得amp 部分相同 spec 係大啲聲好啲)使用方便,以聽 streaming為主,以及最好有白色原素的系統。

最原先係諗住買一 pair HomePod,不過因為以前屋企人有套 onkyo 5.1, 好似啲聲都ok (可能細個唔識聽), 諗諗吓又開始睇吓啲傳統大路入門hifi brand有無咩類似系統滿足倒自己要求,再不停上網 search, 先諗到之前1~6個選項

宜家傾向入手 node 2i配 active speakers,漫步者好似幾好,不過無白色,太太未必鍾意
Audio engine好似幾好,上網研究吓

另外Wharfedale d320果啲又ok嗎?
旺角女人街嗰兩間CD舖,由其係有特價CD嗰間,有機會執到平靚正嘅CD,以古典樂機會高,流行樂會機會細啲,我仲執過隻Boyz2Men嘅美版CD,錄音好好,40蚊
而家好多日本新進年翰歌手都擺曬spotify, moov 真係得本地先上新歌夠快,其他就唔使諗
我電話都用開 moov 和 iPhone,想問吓如果想屋企聽佢個24bit,是否只能入個 Apple lightning to usb3 camera adaptor 跟住 usb 接入部 support hi res和 usb 輸入的 DAC, 再接amp or active speakers先得?

好似好煩
暫時係, 詳情去feversound 睇片, 有教你點食盡24bit, 所以moov 一般玩16bit 夠, 24bit 9成人用唔到,做廣告啫
深表認同,我買對喇叭都要照顧埋另一半覺得喇叭個外表襯唔襯個廳

好彩佢都會聽歌,但純粹係當有 background music咁,而且有小朋友都真係唔開得太大聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞