[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
呢條友真係犀利,自己搞個streamer出嚟 我都諗緊買個touch screen 將部pi3 b+改成「家用流動DAP」

https://community.volumio.org/t/my-new-volumio-streamer/11998/7

二手其實可以
唔岩蝕小小/平手再放
一定唔夠, 可以考慮其他 active喇叭
既然咁多器材,買多部 amp 轉玩 passive
我會比較鍾意 focal,adam 仲要 8 吋中低音單元會唔會太猛,如果近場聆聽
呢個品牌聽聞啱啱先有代理引入香港,好難答你
可以試聽下PSI
咩SIZE都幾正
呢隻冇聽過聲
有隻淘仔 12V LPS 吉咗出嚟,今日就試下用 12V 電餵部 router,同用開 9V 電做比較

俾返 12V 電 router 食,聲音精神返,正如巴打所講,用 9V 電餵 12V device 真係會腳軟

初初唔覺,但比較咗先聽到有分別

但隻 LPS 輸出唔大,而家非常溫暖,一直在玩命,睇嚟遲下要入返隻 Keces P3 雙 12V
話左架啦,keces p3 抵用
我自己都用緊
淘仔老虎魚lps?
係,得 25VA,所以話一直在玩命
睇見個樣都唔開胃
啲聲識飛都冇用
擺喺到都篤眼篤鼻
睇既話幾好
唔會篤眼篤鼻
聽既話就算鳩數
你買傢俬定喇叭?
用緊邊隻 modem 同 router?
modem 無得換就無計
諗緊router D音響級其實有無分別 因為選擇都唔多 定係換左供電就算
之後有錢再加SWITCH就完哂
同埋用緊咩LAN線
lan 線 Supra cat8,router 用 linksys mr6350,普通 router 換 LPS 已經好大分別,音響級 router 我估離唔開用上靚鐘,靚電容咁樣,至於效果同普通 router 比分別大唔大就答唔到你

但我就唔會入手啦,音響器材都唔係話 high end,件件都只係幾千蚊嘢

總之玩 CAS router modem 用 LPS 係必然
入手音響級 router,就算觀塘有得試,但感覺上要估估下對於屋企器材重播質素會否再上一層次
有無換埋lan頭
咁老實講樣靚同聲靚唔一定係有衝突嘅,只係可能又要樣靚又要聲靚就要畀多啲啫
無,冇咁多時間心機攪
睇緊咩lps 可以一部搞掂
可能跟你買Keces算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞