[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
黑色 白色都OK丫
紅唔得
唔肯定, 不過lineout同headphone jack out有分別, 前者冇經放大, 我唔知lightning to 3.5 AUX係咪屬於lineout?

不過生果有出lightning to 3.5mm 接耳塞, 多數OK o既
新手一問,  有源喇叭 ( LSX) 有無方法可以接到落擴音機做5.1 做前置? 我見部擴音(denon bt550) 既前置得紅黑夾線位
Denon BT550 無 front pre out, 唔會用到active speakers做前置

denon 啲 av receiver好似要上到 3x00h 先有 front pre out
sub pre out 反而有2個,  如果可以將第2個sub 仔轉做前置就好了
喇叭:B&W 606
AV Amp: Marantz 5014

聽歌用Spotify為主,聽感好平冇動感係唔係要加返個前級合拼機可以改善?
轉source 聽flac 會唔會更加好❓
moov, tidal
影音分家,入部 2ch amp, PM7000N
好似有 asus router 係 19V
先睇睇原廠隻牛幾多 V,A
V 數一定要夾,唔好學我之前 9V 電餵 12V device
LPS 要預 V x A x 0.7 俾部裝置
試過 效果差不多
2ch amp pm7000n pm8006同model 30係唔係同一類產品?
多謝巴打詳細解釋
3 部都係合併 amp,PM7000N 有串流功能,其餘兩部純 analog 放大
用 AV amp 聽歌發揮能力點都無 2CH amp 咁好,除非極端到用 8015 同 6007 做比較啦
喇叭試下搬位?
offtopic
如果間房destkop 想玩 5.1
用無線後置(充電個隻)用先放後面, 是否好不智?
見到人用塊大絨布遮電視
有樣學樣
屌,吸撚左好多高音,人聲又焗
之前查來隔離 post睇開 soundbar 諗住買來睇 Netflix, 不過上網 search得多開始睇埋 2ch 系統

宜家諗住 soundbar 外整多套平平地入門 all in one 放廳另一邊,招呼 around 109尺鬆啲範圍,主力只係聽AirPlay streaming / tidal, 一般日語/英語/普通話/廣東話流行曲, 本身超新手,係近呢輪經常上網 research, 初步心水有幾種組合,想問問巴打們意見:

1. Yamaha NX N500 wifi active speaker:
內置MusicCast 支援 tidal, airplay 1(唔 support airplay 2, 值分別好似唔大?), 慳位,有時放入房聽都易,出咗好似好耐

2. Marantz MCR 612 配 passive speakers:
支援 Denon Heos 系統 network streaming app, 包含CD player (可播我啲陣年CD), 輸出推力好似唔大

3. Sonos Amp 配 passive speakers :
Sonos app 普遍認為寫得幾好,streaming app都多 support, 似科技產品多過 hifi 產品?

4. Bluesound power node 2i
類似 Sonos Amp, 貴多少少,但外國網友覺得好聲過 Sonos ,選項中維一support tidal MQA hi res

5. Marantz PM7000N
最貴,應該最好聲?傳統 amp 樣(不過本身無呢方面情意結) 同選項1 一樣支援 Heos streaming app

6. Denon CEOL N10
本身跟埋一對 passive speakers 以及 CD player, all in one 傳統 mini hifi 樣,價錢最便宜, Heos streaming app,唔知百鬆啲尺夠唔夠?

選項1和6最簡單,買返去就用得,選項2~5要另配 passive speakers, 本身無咩研究,未知配咩 書架喇叭適合, 亦都諗過選項把2和3 轉 Sonos port 和 Bluesound node 2i 再配多部入門 amp 再加 passive speakers, 但本身無玩開,又唔係好想一次買幾樣,陣間唔啱聽要賣都煩啲

唔知巴打們有咩意見?
入左denon home 150一對聽spotify, 其實denon home 系唔錯, 可惜係佢兩隻pair 完做2.0 會無左airplay, 多用就唔岩
空間嚟講,上面幾部機都夠,兩聲道就唔好買 sonos

想日後有升級空間,就 PM7000N,夾對 B&W 喇叭,平 d 就 Dali,Wharfedale (唔知夾唔夾 marantz)

bluesound 又唔想買多部 amp 就轉 powernode
原來巴打已經講咗係 power node,自
AirPlay 應該會都會多用呀,始終屋企多 Apple嘢,咁最方便
謝回覆

我講漏咗最重要嘅嘢: budget
作為新手入門嘢,全套我諗住$10k 以內攪掂咋
B&W out 晒 budget了,

如買pm7000n,驚無咩 budget買 speakers ,上網再研究下 Dali 和 wharfedale 先
雖然我唔係玩M,但入門M都用左4-5千,5千買一對 有返咁上下speaker有難度,一係唔介意大陸野用edifier A系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞