[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike

最後揀左 天龍home 150組對2.0
音場同分析力都唔錯
嗚呀,正呀喂

等你報告
想問大家,光纖線如果用上十米,會唔會影響音質?
蝸居,無辦法
本身個廳有個影音架,但已經擺滿器材

打算入手CD機,唯有放遠些少
用光纖接駁去DAC

所以問下,太長嘅光纖會唔會影響音質
買條 10m 光纖線都唔平,睇你點取捨啦,理論上係冇影響,但玩 hi-fi 嘅人心理上點都覺得有輕微影響
真係連機叠機空間都冇?
就係唔想機叠機

本身用緊先鋒LX500聽歌,屎忽痕想買部CD Player
光纖應該無問題 見啲人用光盒入面都係成卷光纖
用緊咩DAC 同streamer?
想問下大家意見

聽CD為主,其實先鋒LX500跟馬蘭士CD6007,其實分別大唔大
夾乜 amp?
非專業意見,玩 CD 當然 CD player 啦
但你打算數碼輸出,部 6007 未必叻數碼輸出,我係玩 6006 西裝,用過數碼輸出去部 hd-dac1(枱機用),就認為效果普通

仿間有 pioneer blu ray 機 linear power upgrade,唔想買多部機又想冒險可以試下
嗚呀
或者試下 6007 ,話晒新出,就算唔啱用賣出去都唔會好蝕嘅
我金仔西裝, DP410 + E600, 而家CD機個CD盤好少用, 買CD返o黎ripped CD, 用DP410 USB DAC多, 樹莓派做source, 無損歌擺NAS

CD買o左唔少, CD架爆滿, 而家唔係特別o既專輯, 開始傾向買Hi-Res file算, 反正https://www.hdtracks.com/https://www.hifitrack.com/zh-hant買就係, 免ripped, 同headfi共用database
hdtracks送歌, jazz類
https://www.hdtracks.com/#/album/5e3a2cddf16d7d09b9855526

24/96, 好正o下

家陣CEO o係度開唔到hifi, 就用raspbian desktop o既headfi 共用歌庫

CAS方便過CD碟
我都差唔多情況,無位放CD
但有D歌難搵LOSSLESS,淨係廣東歌都少
我比較 old school,仲好沉迷買完 CD,拎到返屋企拆開包裝膠袋,再拎隻 CD 出嚟聽個種喜悅

雖然我都會 rip cd 同買 file,買 file 目的係只係鍾意某歌手其中一兩首歌,鍾意嘅歌手點都會買 CD 為先
老實聽CD盤同個DAC, 木耳分唔出分別 金仔張DAC咭同CD機嘅DAC係咪一樣料就唔知了, 方便唔使換碟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞