[音響撚]音響Hifi討論區(6)

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
唔係亂碼,例如“8473.wav" 出數目字,我估係 volumio os 內部個 library assign 咗個 file id

我冇諗住再花時間攪了,更加冇打算將所有 wav 轉做 flac,雖然唔會花好多時間

或者到時入隻 pi3 先再攪,pi2 已經完全放棄了
會試下音響級SWITCH?
sorry唔係好識
即係一部成部電腦咁嘅嘢,包埋唱K嘅系統+喇叭?

有冇淨係音響可以教下路
如果買對6吋喇叭啱唔啱百幾二百呎地方玩?
定係有咩其他方案係可行
卡拉ok 主要有部電視機,電視機本身有喇叭,買部卡拉OK機/QNap NAS,插個mic入去,hdmi駁電視機,就已經有聲,如果要用喇叭,電視機嘅輸出外置喇叭,平嘅咪soundbar,貴啲就駁擴音機再喇叭,呢部份要睇你電視機輸出插頭,同擴音機輸入插頭,我部電視機有光纖輸出,擴音機有光纖輸入,就駁到,或者lineout/hdmi輸出之類

再講究啲咪nas駁部mic 擴音器

卡拉ok歌就淘佬,唔買nas就係買卡拉ok機,nas就用途大,可以bt 睇埋戲咁

卡拉ok機家吓有埋喇叭㖭

冇卡拉ok機點歌系統,冇去咗人聲跟住字幕唱,冇支mic,得對喇叭點玩卡拉ok呢
嗰啲卡拉ok機有得駁埋mic做input㗎咩?
我以為點都要買部細嘅amp嚟插mic,再另外買喇叭仔

同埋用電視喇叭/soundbar嗰啲會唔會一下就燒咗
唔會啩? 唔駁mic 玩乜鬼卡拉ok, 有Android tv box 都可以download 卡拉ok app 試,駁去電視

家陣卡拉ok機好多無線藍牙mic, 台灣本土出唔少卡拉ok 機,香港有冇賣唔知,made in TW 台灣見過
你指類似樓上你幅圖嗰種有台灣牌子?
我搵下先
有。台灣佬鍾意唱K,坐的士我都見到部卡拉OK機,有個4"mon, 車身有喇叭,一塞車大家的士裡面齊齊唱
類似款我搵嚟搵去都係見到你上面嗰隻SDRD
唱K神器就見到好多

定係呢隻SDRD係台灣嘢嚟?我搵唔到有官網嘅
adi + mtm
台灣啲卡拉ok 機應該唔啱香港人用,因為以國語/台語歌為主
可以幫襯淘佬。呢科嘢可能焗幫襯佢,amazon 冇

或者睇吓有冇得download
幾年前問過,鴨記係有K-net 正版授權嘅卡拉ok 機,但價錢貴嘅,當然正版質素比較好,值唔值就自己諗
極新手
想問點睇blue aura v32 連喇叭
係房仔用 連接電腦
airplay 2.0 兩隻都無線係咪暫時得呢幾隻揀❓
KEF LSX
B&W formation Flex
DENON HOME 系 150
KEF LS 50太貴out筆
上面三隻邊隻好
下回睇o下試試呢個Audiophiole, 睇落去唔錯

https://moodeaudio.org/
等我又玩下先
Ikea 砧板,好多 hifi 友話做墊材,用咗會好聲,當年我就盲目相信,墊落客聽 CD 機同部 amp

近期先至發覺聲音總係比較生硬,不及電腦枱面套 CAS 系統

今日嬲嬲地拎走塊砧板,用 Audio Technica 粒 AT6099 墊機,聲音立即鬆晒,低音明顯有返彈性,樂器定位分明好多,至少有返我想要嘅悅耳聽感

呢塊砧板可能對重嘅器材有幫助,但我一部器材得幾公斤,用咗有反效果
要求唔高嘅都 ok,同價位有其他選擇,不過係主動式,可以試聽咗先至決定
有無用過Isoacoustic隻orea 同埋gaia?
上網啲打手寫到無缺點咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞