(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區84

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
pull up bar 咪又係直槓
哦 即係bench press 只係練胸既姐
上面嘈乜鳩
bodybuild個個都好早上straps
廢事forearm fatigue,俾多啲volume個背
之後最後再isolate forearm去練

powerlift唔用strap row/ deadlift多
可能係因為本身玩開重 隻手個grip都勁
不過玩到RPE8-9 用strap都唔出奇

個人操背warm-up完都會用straps
寧願要背大得快
forearm追唔上再另外加exercise操
我咪講左你玩isolation 我吹你唔漲 姐係健美佬
wtf , 如果我覺得可以分開就唔會叫人用straps啦因為唔關事

我認同係健身室好少見人專練握力,但呢個唔係我本人唔練或者我唔建議人地練嘅原因

健身室入面90%人都唔知做緊乜,點解要做
但如果你唔係果90%,你唔會介意果90%嘅人點睇你

因為有用,所以做

唔係因為人地會做,所以我都做

我就係會獨立練握力果啲人

同埋用“其他方法”去加強係力量競技上先係常態

deadlift 離唔到地就練多啲deficit , pause
lock out唔到做多啲hip thrust

squat 起唔到就做多啲pin squat pause

jerk唔到練多啲jerk
clean唔到做多啲clean pull

呢啲唔係逃避,係只係單純嘅有效同冇效
+1 9成人都唔知操乜鳩 操咗成年都一鳩樣
係你想將引體變成一個淨係練握力嘅動作

我主將一向都係“唔好比握力拖累其他訓練”

cut張圖比你,希望你明白我嘅諗法
你係咁針住逃避呢個字眼 我既逃避意思係唔好因為自己grip 力弱而濫用straps 姐係你推唔起個bench press 成程搵人逗住就當做到
你所講知道自己問題所在你都識講用唔同方法應對 佢以家grip 力弱 我認為 做引體 個d 都要用straps 所以先叫人補強
咪fatigue 先用囉我係咁 但我係講唔係一開始未fatigue 用到尾 你明未
乜撚野引體又變練grip strength 好難溝通wo ching
唔好濫用係一句永遠唔會錯嘅說話
因為濫用包埋錯嘅意思係錯

唔好濫用蛋白粉 肌酸 維他命 balabala

我唔認為有一個最低標準符合咗先可以用straps , 世界總會有一個半個好極端嘅身體例子
一句講哂 佢做引體 背唔夠力 做assisted pull up
grip 唔夠力但背夠力 練下grip 力
得啦 用吉bar row 都帶straps 一定唔你極端例子
握力唔夠先用,我完全係呢個諗法
所以我唔會叫人咪逃避,如果握力唔夠練唔到背,用囉,你拉幾重?我唔在意!

同埋我覺得未必係唔夠握力,新手都常見一個問題就係不必要地捉得太緊,所以我個回覆係叫佢唔好捉咁緊先
屌有咩好嘈啫
攰咪用唔攰咪唔用囉
鐘意咪用唔鐘意咪唔用囉
邊個用吉bar row 都要用straps?
我唔知
此post日常
我尊重地反對複合動作應該要有一個相對體重同年紀而定既重量標準,未到咁上下強度唔需要任何輔助,唔同意因為有極端不平衡例子就唔洗標準,因為標準係俾普羅大眾參考
冇人推嘛
屌你 你屈鳩我話引體練grip strength 都得啦
我覺得過程大致上係理性嘅
唔係真係嘈交
計Wilks Point 好似公平d🤔🤔
哂我時間 阻我收工去操野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞