(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區84

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
完全係我嘅諗法
所以我唔會叫人放棄背嘅訓練成果去專心練咗握手先,否則就形容為“逃避”
無力既標準咁人地第一set 引體都唔夠握力要唔要用?定係要加強佢?
2樣野唔可以並存 grip 力 2頭 同背 係連成一線架wo
姐係你只玩isolation 我吹你唔漲
唔可以並存嘅咩?
咩都你講哂
佢個情況就係三頭fatigue 個胸未fatigue 咁係咪唔應該加強三頭啊? 佢grip 力fatigue 個背未fatigue 就可以用拉背帶 係咪要正視問題啊 屌
係到玩偷換概念 仲要拮鳩我 好聽d 就話認真問我
個body係你嘅
自己想點咪點
無人會無啦啦屌你
亂入一下先,兩個都可以唔洗拗,用hook grip啦,輔助到又練到握力
有得操個陣練緊啦 睇唔過眼拉一餅都成身裝備撚咁姐
有冇巴打有買調節式dumbbells想買一對係屋企做
間唔中cheap meal 下冇事既
當然要加強,全身都要加強。
但用straps 同放棄練握力唔一定劃上等號
用咗straps唔代表隻手可以吊吊fing .
我諗你都清楚,訓練唔止有強度,仲有訓練次數同頻率
以引體為例,如果堅持唔用拉力帶,每一組都係練握力10分,背同二頭可能只有5-6分

但改咗之後做嘅下數會多咗,完成整組嘅時候,背可能係9分,二頭8分,握力都有8分(因為用咗每組下數會多好多,唔再因為握力而終結一組訓練)

但咁唔代表我地唔可以強化訓練,你都知道單純握力係好孤立嘅,何不係做完引體同划船之後再補上淨練握力嘅動作,例如hold 係條bar度 有幾耐吊幾耐,或者握緊一個啞鈴直至冇力放低。

我比個真實案例你

https://youtu.be/ZveChZ-IWtE

呢條片入面有個教練叫Sun liu

因為佢隻手好細,為咗唔好比握力影響訓練佢次次都好早上straps , 但係係握力測試上成績估唔到高過好多人。
你有諗過並存就好,咁應唔應該用引體或者划船淨係訓練握力? 而減弱咗背或者其他動作嘅訓練強度?
其實我傾向你既講法,我個人奉行赤手拎唔起就玩唔起呢個重量deadlift 唔過兩倍(女1.5倍)體重唔洗over under/hook grip/帶, 引體亦都信奉一定要反手
佢唔阻住個架/或者砰砰磅磅俾我廢事理佢
問題係划船引體應該臉訓練為背為主
要強化握力同唔用straps唔係絕對背道而馳
pullup pulldown 可以hook grip 嘅咩
健身一世既,非常時期放鬆下都要遲d補返就得
食夠蛋白質嘅話連whey都無需要飲
睇多啲youtube搞清楚啲飲食營養學先
依家開都唔夠膽去講真
屋企附近屋村同餐廳都有確診
home workout算
可以架,一開始痛d但痺左就冇事可練到完全冇晒力上,理論上有得揸住就可以hook grip但pull up拉極都體重,練習幾個月10下8下應該唔難
佢依然覺得背同grip 力可以分開 推既動作 胸同三頭分開
我唔會因為做多一兩下pull up 而咁快用拉背帶 咁只會張我背同grip 力越差越遠
係尖room 你幾可見有新手專登練grip 力 什至操開都廢撚事練
如果我知問題會去加強而唔係搵其他方法去唔理個問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞