「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
A includes B
A, which includes B
A including B

啱唔啱,或者有無分別?
長知識了 thx a lot
1可以自成一句
2,3主體係A,要有下文
美式can’t 讀/kænt/ ,其實尾音會高少少,你都會聽到t音
can係唔同情況會分輕重,如果強調你可以xx會讀/kæn/,例如 Yes, I can. an音會高啲同長啲
can會讀作輕音,例如modal verb I can do sth, 會讀短啲/kən/
想問埋such as 加comma同唔加嘅分別
學咗咁多年英文都分唔清 of 同 for
咁2,3 有無分別
同上面個例子原理一樣
2 )得A係主體嘅subject 後面要連接返 A主體嘅 v+o
做返一個完整句子

3)冇句子結構可言 可以當佢係noun擺係啲perp後面

有錯請更正
Grammar 有無方法唔背都識
Ching 點樣打呢d符號?
https://ipa.typeit.org/
或者你download apps都會喺keyboard打到
睇書遇到唔識既生字,應唔應該即刻查字典?
樓主有冇具體建議點樣有效提升grammar、vocab嘅水平
有d grammar 睇唔明
比如 gerund 睇唔明就唔想睇落去咁點算好
無,睇你點用
The box, which includes the items inside, is Peter’s.
The box including the items inside belongs to Peter.

正常用下面果句,唔使轉彎末角
legal野先多用上面,日常生活少講
Hope you all are doing great.
我覺得先識分詞性,將d字分類可以幫到你。知道詞性之後理解每種詞性通常會放係句子邊度
例如名詞通常係用左subject/object 即係會放係句子前面或者preposition後面
單詞都可以做分析,如果有affix,suffix 都可以估到詞性
咁樣理解句子結構就會清楚易明好多
可以試吓練習嘅時候將句子分拆
好怕多重否定既句子,好似呢句咁:

We cannot think it away without thinking away so much of our fundamental sense of our humanity that the attempt proves impossible

究然諗定唔諗?真係諗死人
拼音點學?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞