「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
留名
listening, reading操past paper,寫就上網睇youtube睇人教點寫

講就請老師幫你
自己寫文打字嘅時候可以輕鬆諗到點寫
但一同人講嘢或者考oral嗰陣個腦就會一片空白諗唔到Vocab同埋Grammar錯到七彩
可以點改善
大部分字都識
但撈埋一齊就唔明
甚至會查埋每個字嘅grammar
但硬係爭啲
我諗你有基本組織句子嘅能力,係主要缺乏寫講之間嘅轉換練習

講多啲就得
有冇例子你唔明咩句子嘅咩地方?
點答鬼佬問路
You may take a left and you will see a xxx building / go straight and turn right / take the tram at xxx street to go to the Peak etc
喺第二個街口
向左轉上斜坡
見到十字路口
再向右行
點講
Turn left at the second intersection and go up. Turn right when you see an intersection

都唔係好肯定,好少俾人問路
how about lad or mate?
買野同sales講睇下先英文點講
點樣可以改善grammar?成日都覺得自己啲grammar錯到7彩咁
Kids個s應該係z音?
lad同mate通常都係口講同上網講,較少係email入面寫
I'm just looking
否定疑問句成日都搞到好亂
明明係同意 , 但又話No
做grammar既練習,得閒寫文俾人改
s音,z音會變左讀做kidzzzz,好似有個輕微既buzz咁
溝通黎講,口音真係唔太重要,明就得
You don't have any apple?
No, I don't. (I don't have any apple.)

咁樣?
慣左就得
vocab太廢點改善
聽返自己既英文錄音對改善發音有好大幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞