「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
佢會問你looking for what
accent真係overrated
最多笑下indian同埋堆spanish啲口音

但係都只係停留係sarcasm

hkers戈種笑係make fun of戈種,好黑人憎
咁奇怪?你係考General??
有畫面
如果有時未必how are you嘅話and you o唔ok?

how was ur day之類?

不過諗返我都唔係成日and you...
多數都係好生保先會咁講

同埋諗諗下how are you都少咗人講
第一句係phrase 第二句係sentence
I'm just browsing/looking 都得
不過咁樣imply你唔打算洗錢
好似真係N年冇聽過
You alright luv?
讀完大學英文廢左好多
講冇問題
比以前好左
但寫方面仲衰過考dse
點搞好
Pres perfect 就最近嘅past, 最近幾個星期/月/兩三年內
Past prefect就咸豐年前嗰啲/回憶細個時嘅嘢
仲有就係好多人查字典會用google translate
唔係唔好
不過可以先睇咗eng meaning先
唔明就睇example
再唔明先睇中文
You alright/ you ok/ how’s going/ what’s up mate/ how you doing
認真,自己同自己講好work
唔好覺得自己係癡線佬就ok
咁講得正唔正就睇你平時有無睇開啲英文content
One of “the” biggest surprises

呢個”the”聽好多locals用”thee”
其實啱唔啱?
點樣有系統操grammar
完全冇sense改文
平時點練writing好?
自己寫完文又唔會搵到人改 考試交嘅文又冇得睇返
永遠考IELTS 同其他英文試就係得writing特別低分
Oh I’m good, thanks, just taking a look.
其實用咩方法可以最有效率咁學英文?最起碼可以同外國人傾到計而唔會口疾疾
Lm
你出嚟做嘢仲要寫academic English 做乜 個人覺得冇乜所謂,除非你工作要求
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞