「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
i'll tell you if you suck my dick
我只可以話cambridge都有認受性嘅
但係比起ielts無咁多地方會list出嚟話自己接受cambridge咁
有時記起隻字知讀點解
就係唔記得點串
睇情況,標題、對話、標語可以

報紙標題因為想慳字會經常係咁,睇得多就會知被動定過去式
以前會覺得好威威
依加講野盡量唔好似港女式中間加幾隻英文字
一黎 我以識廣東話為傲
二黎 本身覺得英文比廣東話優越已經係錯
可唔可以講下Since=because嘅用法
有啲人話一定係s v o since s v o
有啲人又話s v o. Since s v o
究竟邊個用法先啱

仲想問 which 同 such as
點解有啲人話佢地前面都要加 comma
但我中學好少加comma係which/ such as 前面
夠竟又有咩分別
有無Accent規則可以教我地?
點樣令自己開口講英文但又唔尷尬?
中文中學係咪教育界嘅毒瘤?
Turn left at the second exit and climb up the slope.
Then turn right at the junction.
睇美/英劇學好多conversational English ,再識個外國fd同佢傾計就搞掂
成日喺Reddit/Twitter之類嘅平台諗住發表諗法,但成日打完一段嘢總係覺得啲用法唔地道/好academic,跟著花時間左改右改改好耐
一路抄隻字一路讀,記憶會深o的
唔好怕講錯
笑人英文差係華人地區既共通點
但出過去旅行就知
大把鬼佬唔識英文
所有人都係由0學起
YouTube幫到你
發覺香港人既英文偏向英式 上次咁啱講 garbage can 佢好認真咁諗咗一陣
I am browsing 會唔會好d
學多啲生字就得
Accent即係口音, 我諗你可以當係講緊同一個地方/social background嘅人講野點樣發音(但係就算係同一個地方/social background出嚟嘅人講野都可以會有少少唔同)
所以accent係無得話啱/唔啱, 亦都無話有d咩規則
咁當然你都可以fake一個accent嘅
不過如果你話想改善pronunciation咁就係另一件事
英文唔英式可以點
想知唔同級數既句子結構?

我淨係識得not only...but also....

利申:細個冇上堂,大個惡補英文時候淨係學左堆生字,但grammar好弱。聽說讀寫最差就係writing,但唔知可以點操
因為香港中小學英文都係教開BrE
另外考評局有時又唔接受AmE 咁d細路操開考試就會偏向講/寫BrE
與此同時 你會唔會做多咗 典型香港人好多都會有幾隻英文字係中間
無聽過人咁用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞