「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
我有搵過好既,適合自己

不過你要同老師傾你想學咩
會唔會係條片太難?
唔該哂
真係好多謝你,肯用心解答我既問題
英文真係好難,就算每一隻字都識,當串連成一個句子就好難明。
英文同中文既語言結構真係好唔同,英文擁有獨特既表達方式,所以用原句直接翻譯做中文,會變得好難明。不過呢樣都係英文既吸引之處。
你個老師仲收唔收學生
呢個真係唔識,定還是anymore要分開兩隻字?
哲學野真係要睇原文
要譯道德經做英文都係會癲
我係聽BBC同CNN新聞,Fb Page同youtube都有
(雖然Kant係German)
你可以當加左of之後,of sufficient impact加埋既功能變成好似形容詞一樣

因為impact本身係名詞,唔可以就咁形容it
另外早排同印度人傾計
好有意思,佢地講飲野有時會用take
e.g. "tea is good to take with milk"
is there a discount for XXproduct for hong kong resident?

咁樣連用兩個FOR會唔會有D怪, 如果想好D要點講
真係冇得解,唔一定要學晒所有意思
我指係跟example自己作句子

咁樣會唔會好o的?
我覺得自學最大問題係, 你好難知個詞通常係以邊個意思用
我之前上網搵老師特登1對1學英文,你試試?
其實你想知既好大機會有人問過,有時google完可以望下D外國Forum 好多解釋都幾好幾有用
如果你唔知個字點用 最好就係不停睇例句
佢就係學到好似直接係套古裝劇跳出黎咁樣
哲學係要睇完文,雖然呢個位講Kant, 相信已經有好多翻譯本! 翻譯過程中會改變或失去好多嘢。
啱,因為man係object所以用whom;習慣會將個for擺係whom之前
其實係一間好細既中心,唔知佢再收唔收生了
係咪蕭叔叔啲fd
(指/拎住件貨): any discount for HK residents?
如果冇貨係手, 我果句其實會唔會好REDUNDANT OR其實錯左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞