「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
大學上堂 有時聽唔明 但網上上堂有字幕又易睇得明
睇戲又係 有字幕先睇得明 listening 差到不得了
同埋日常英文溝通都麻麻
有無咩apps for 係屋企睇/練
係啊,都唔易
掉轉咁諗,你講周星馳人地都唔明吧

唔需要太介懷
跟example寫句子?
溝通到就得,唔洗太著緊
Memes有得諗,但我仲諗緊點開始
had done or had been done係past perfect tense, 係一個比較之下用的:
The job had been done in time when the messager came to take it.
HAD BEEN DONE與CAME之比較,had been done是早過came, 二者都係過去了的時間。即係個messager來拿時,那工作已完成。

The job was done就只是講在過去。
我錯左,唔好意思,呢方面真係唔熟
我錯
一嘢試曬真係識同港式英文出嚟
有時隻隻字都識 但成句拼埋就唔係好明

考完gre會覺得ielts好淺
80th percentile 好似都要158 其實都唔易
有啲人要take幾次
It is of sufficient impact that it adversely affects the organization’s ability to continue business functions
想問下of 係點解?
You lads
因為我係個唔鐘意死背野既人
而grammar 就好似啲數學公式咁
咁岩我數學又係好差
所以想知有無咩方法係唔洗死記都可以運用自如
我諗唔算倒裝句
如果將attached擺句頭,
正常都會keep番個grammatical structure:
Have I not visited the place, I wouldn’t have met her. /
Attached you may find the file you asked for.

呢句我諗可能係叫約定俗成?
大家簡單email來往就無所謂
點解一個字有咁多意思 --- 冇得解, 事實係好多語言都係咁

學一個字係咪應該記曬咁多種意思 --- 唔係"係咪"的問題, 而係你冇可能記得曨

建議︰從你見到那個字的內容入手, 記到幾多就記幾多
咁如果我係餐廳出面睇下餐牌先呢?
都係I’m just browsing,thanks??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞