「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
英文都有唔同varieties嘅
American English/ British English/ Canadian English/ Australian English 等等都已經係唔同嘅英文
即係例如香港同澳門人講嘅廣東話都唔同咁解
有時睇得明全句嘅英文字,但理解唔到意思
鬼佬好多都講browsing
since有齊s v o就得了,可以放係句子頭或尾

comma其中一個功能係令人容易o的睇,但好似係有o的時候,尤係係which,係需要comma,呢個留翻高手解答

我只能夠答到你需唔需要comma,如果你有例子既話

such as通常我都會加comma
勇敢o的,話俾自己聽英文好就溝到鬼妹
其實寫chinglish啲外國人睇唔睇得明
定係佢哋只會覺得好怪但唔會唔明
唔好諗咁多,直接send出去先
蔡英文今年幾歲?
我自己grammar都係最差嗰項
你可以用最svo最簡單既句子寫低自己最表達既內容
然後搵合適既conj連埋
句子覆習唔一定係好
最緊要句句子表達到自己想講既野
唔知,唔識呢個用法
又未到hello bye bye變你好/再見既
有啲例如lunch/ schedule/ memo 都仲有講
你變番做中文反而人地唔知你講緊乜
我執著既 係有時明明廣東話有果隻字
點解要特登用英文
點為止唔同級數既句子結構?比較句子?
American English/Australian English應該算係dialect?

同埋”Brit English”邏輯上好怪,English一定係British
但你唔會話Scottish English?
會唔會係句子太難?有冇例子?
lm學野
依家一齊努力,我都係出左黎做野先認真學翻英文
Which/who前面有comma係non-defining clause
無comma就係defining clause
例如
1) 100 people, who are 林鄭's fans, attend the meeting 就係講緊100個人attend個meeting, 而嗰100個人都係林鄭嘅fans
2) 100 people who are 林鄭' s fans attend the meeting 就係講緊100個林鄭嘅fans attend個meeting, 但個meeting上面total有幾多人就唔知啦
鬼佬會講browsing
呢個字同你上網係同一個meaning
browsing the internet
即係無搵緊啲咩,周圍睇下
睇你有幾ching啦
寫多o的文,練習多o的就得

以前我讀a level個個禮拜寫文俾P Chan
睇你寫成點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞