「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
我無追齊post 但見你都好有心幫人睇文各讓
已經好有心 其實上網打個字都有曬用法同例子
唔通係啲人懶
師兄睇完你之前d comments。thanks
如果你得閒可唔可以再比你改多篇thanks🙏🏽
save 係verb, 如果連埋be, 就要 be saved=被救,否則be 與save就同時有兩個動詞。e.g. He is saved by the doctor passing by. 他被路過的醫生救了。

safe係adjective, 如果連埋be, 即Be safe! 即係"要安全呀!"
想問下巴打 我咁樣寫句野有無問題

With more technologies developed, it is anticipated that the strees on the existing system will be alleviated.

With this being the fastest growing technology across the globe, it is anticipated that our sales force will grow substantially.

其實第2句用with xxxx being xxxx 係咪錯?

發現自己 有時寫完野睇番 根本唔知點解要咁寫 睇睇下又唔知岩定錯
如果我寫我就就咁寫
With the fastest growing technology across the globe,
不過唔知岩唔岩。等師兄解答🤣

其實with something being xxxxx, 應該同With something, 一樣?

being同後面既野只係用黎修飾個noun? 我想知我有無理解錯
想問下D小學雞英文
從0開始學緊英文
做緊Essential Grammar in Use
發覺實戰都係好差
想一講出口就自動用岩時態 句子組合
考自己用例句中英翻譯 練自己英文思維 唔知岩唔岩

好似下面咁 其實係咪一樣意思?
好似天氣/狀態/經驗呢d 唔需要強調個動作做緊 就用past simple?

你去左購物?
Did you do the shopping?
Were you shopping?

星期日有下雨嗎?
Was it raining on Sunday?
Did it rain on Sunday?
想再加強個發音同聽音拼字
請問有冇巴打有好教材介紹下 要錢都OK

睇哂基本自然發音YOUTUBE T字頭既
IPA 都7788 (實際聽都係同外國人差好遠 而唔知分別在哪)
發覺原來字典既IPA好似都唔係絕對...無所適從
英文發音真係好難搞 好似好冇系統咁

想問會唔會有一套自然拼音 比較完整既可以學下?

每日都有影子跟讀 同 邊聽邊寫 (用app)
背單字同複習文法就用Anki

BTW 發覺好似得B站 比較多呢方面既資源可能因為偷片
集思廣益,想用持續進修基金學英文請問邊間學校好,認真mode ,本人full time 工作中
咁 I have been leaning同I am learning 有咩分別?
I have been learning XXX (since I was 10) 即係我由10歲開始就學XXX 到宜家都仲學緊

I am learning XXX 純粹講我宜家學緊XXX
同你一樣想進修英文
但我得hd 當年可以升topup無升
就出左黎做野 依家英文唔夠料
想用基金學
價錢方面係多少 有心學但無乜錢
good post lm

但economist要查咁耐說明你程度未到
正常1000字文,15分鐘左右睇完
改善生字唔需要去到搵native speaker
睇文/煲劇就夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞