「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
18.24583477826562485284767245639485983485歲
認真,

講英文講到好formal and bookish
睇好多英文文章,識好多生字,但就唔識用簡單字同人傾計。。。
有冇方法可以humanize返自己?貼地啲?
Let me have a look (?)
sup bitch 得唔得?
「Follow me
好多時明明識嗰個英文字,睇文章見到都理解到
但因為平時少用,到有需要寫時成日醒唔起要查字典
唔算,因為American English/Australian English同British English係mutually intelligible

呢度係指緊兩種唔同概念,口音同地區性定義,後者可以包含前者,前者就唔一定包含後者
明白了,感謝
British English 香港應該泛指received pronunciation
但英國裡面都有分好多唔同音 倫敦東部南部威爾斯北愛北部利物浦
發音完全唔同 有時字都唔一樣
通常會叫做乜乜accent 好似London Accent
唔會叫London English
On9即刻俾人用ipa證明你錯
咁講啦
Language同dialect嘅定義其實都好難去set死嘅, 就算唔同linguists都對呢2樣野有唔同嘅definition
所以我會話佢地係唔同嘅varieties, 去令大家知道佢地係有分別嘅
我反而想知咩叫英文就一定係British
咁其他唔喺英國又講英文嘅人(即係我上面講嘅American/ Canadian/ Australian 等等) 佢地係講緊咩呢
Scottish English 係英文嘅其中一個variety, 個人認為咁叫無問題架
睇訪問嘉賓既talk show
Conan果類
同多o的外國人傾計,留意佢地點講英文,就會知道點為之日常英文
因為英文同中文嘅structure唔同
好多時佢一句入面有好多係extra information
只要你分得清邊啲係key ideas邊啲係supplementary ideas就會易好多

例:
Personality is often shaped by the way people perceive themselves and the norms of society as these are values deeply rooted in people’s mind

尤其是呢啲無標點嘅,隻隻字都明,拼埋就唔明,係因為無拆開嚟睇

Key idea: personality is shaped by (1) the way people perceive themselves and (2) the norms of society
Supplementary idea: as these are ... (加多個原因去support句嘢,所以唔係最重要)

Btw句嘢9作的
點樣準備考ITLES??
邊方面著手
想問點記vocabulary,成日有spelling問題,唔係唔識寫,但成日都錯字,話記錯,黎緊dse, 好驚錯到死
感覺如果啲key ideas喺齊度
佢地都會明嘅
點樣可以練好啲oral
睇多啲生活化既劇/戲
個主題唔好好認真果啲先會學到啲日常英文
comedies最貼地
eg Bridesmaids, Hangover, Big Bang Theory
IELTS

http://www.goodluckielts.com

可以搵pp 或上呢啲網自己練下
睇新聞可以點樣睇快啲?
同埋聽radio聽到唔識嘅英文字可以點做?
請問我想學翻好d日常生活會用到既英文, 可以由咩入手?
grammar打算買d練習做, 但係vocab真係唔知可以點練
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞