「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
想問點解第二句例子個including要加ing嘅?
有時候又見到會出現included
咁所以邊個先啱?又或者呢兩個分別係邊?
唔該晒~
think away好難解,我暫當它解作"偏離"
"我們不能偏離,除非偏離so much..."
"我們要偏離,就要偏離乜乜乜"

that後面嗰啲字係指緊our fundamental sense of humanity
第1/2次睇中文先,明個內容
睇熟劇情再開英文字幕翻睇,中間啲劇情有興趣先pause睇字幕/rewind
無興趣就move on
唔使太執著明晒同一集,咁會無晒興趣學

當年補習個中學生都教佢呢個方法
佢由睇美劇覺得好快完全唔明
到幾年後唔使字幕都聽到晒8成,可以讀默番出黎
不斷聽得多就會進步,係需要時間
冇聽過英文有倒裝句😰
咁你話睇熟劇情再英文字幕 咁到時洗唔洗山走個中文字幕佢 定照放係到中英對照
利申識講唔識grammar

我既睇法 don't can't shouldn't 嗰d唔算一個verb (當然佢地叫modal verb)
對我黎講佢地唔係一個動作, 但佢地存在會改變本身個verb既意思

do 就係例外, 代表 真的
I do like her.
I did take the bus.

I am come from HK係錯錯錯
一係I am from HK.
一係I come from HK.
又或者I am a Hongkonger.
大學生但英文麻魔麻
棵練oral 日常生活對話應該點入手
睇過Netflix 有時會抄抵d句子
但都係得個抄字 唔會用翻
咁又唔洗,你唔好當係重覆睇,你咪當係重溫套戲囉!唔好睇咪第2套囉,唔洗強迫自己只睇一套戲~

你可以睇多啲英文戲,一部戲都係1個半鐘頭左右,e.g.將 Marvel 啲戲重睇2-3次,應該都ok啦!

英文係要慢慢嚟,無得急
有時出門口嘅時候見到對面條鬼佬食緊煙
眼望望打招呼又唔知講咩好,好鬼尷尬
每次睇小小,每日睇小小,積小成多!!
文盲真心回覆
How about this:
Take the second left to go up the slope, then turn right at the cross section.
有的 叫inversion
通常係加重語氣 例如I have never read this book
如果想stress never,會話Never have I read this book咁樣

又或者don’t ever call me again
加重語氣可以話don’t you ever call me again,但呢個就係oral較常見

另外if clause (03)都可以用inversion,比如if I had done revision, I would have passed the exam. 可以變成had I done the revision, I would have passed the exam咁樣
你聽同講都無問題,咁你in what sense係文盲呢?
寫同睇有問題
無分別架只係句野寫法唔同睇下揀邊個用

include/includes - present tense
included - (1) past tense (2) passive voice 被動式
including - preposition,後面就一定要有連接啲野
speaking intonation 好撚難,成日自己腦海imagine自己好有intonation咁講野,但聽番自己錄音,個tone平撚到pk
因為for係preposition,所以後面可以用noun, pronoun, gerund.
Eg. Sorry your inconvenience/ sorry for your loss
Sorry for being troublesome
如果有得雙語字幕係最好!
咁可以由第1次睇已經睇雙語
唔使特別執著睇中定英果行,開住睇得多就有幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞