「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
見到幾位高手
冇學過
點樣練writing style 寫極essay都覺得同local嘅用字好唔同 同埋講英文如果講得長少少啲local就會聽唔明
即係作文唔識諗topic?
拆題可以試分角度,或者如果有個人經歷都可以用
dse writing最緊要有條理,記得論點唔好溝埋一齊講,一定要分段
不過唔同題目嘅approach都唔同好難講曬出黎
不過我幫人補開英文作文,知道好多學生都怕作文
both are correct
will係未來式

Would you go there? 既would係禮貌既語氣

would亦可用係conditional, 表達advice, 表達desire既情況
冇分別,不過句子之間既therefore要用逗號隔開
生字係唔洗串的

grammar我自己就寫多o的句子同做多o的練習就得

我覺得vocab重要過grammar
拼音其實打底好有用
如果要學可以試吓去youtube學,有好多幼稚園兒歌,好白癡好洗腦,但係好有用
最緊要係要自己放膽講,拼音需要練,先會入腦,英文拼音就係講語感
可以上網搵拼音卡自己嘗試讀
最主要要識分vowel: a, e, i, o, u
佢地拼埋一齊發音會比自己一個音好唔同
有一樣嘢叫magic e
感謝 但兩者其實有冇分別
喺youtube睇vlog學係最直接我覺得,基本上啲vlogger乜柒都會講吓,我以前讀中學都係咁學啲日常用到嘅生字返嚟。
或者平時時思考多啲,例如好低b咁問自己見到嘅家居用品,傢私,好似去水渠,電錶嗰啲/街上見到每一樣嘢英文點講,唔識就查字典

要自己take個 Initiative,迫自己學

Grammar唔知你係咩程度,但中文母語嘅人最常犯嘅錯之一就係preposition/ phrasal verb同article (因為中文冇呢啲嘢), 可以留意吓呢啲
點學日文好
唔係想隻抽
但係建議樓主比建議之前講下自己有咩料
我都睇唔掂
我都麻麻,ielts writing都唔高分

唯有寫多o的
Use the trolley if there’re too many stocks.
Then how many you consider as too many?/How many is too many?

利申: 英文廢
有次發緊呆有條友問我
呢到係咪冇人坐
然後我嗰陣懵懵下 答佢yes(冇人)
然後佢走咗
2 係咪 “is” being awarded?

was 就咁解攞左獎
is being 就係今屆頒比佢/即將攞個獎
我o個時係搵老師一對一執我既讀音
大家一齊邊學邊討論啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞