「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
咁其實你冇咩問題bo,好多人連聽講都有問題
呢個要慢慢練習,但其實你有優勢,因為你識9聲既廣東話

只要有足夠練習,一定成功
做grammar書練習
會唔會係你唔識分詞性,或者將句子斬件黎睇?
rather than係寧願/代替/而不是

other than係除此以外
應該係套劇對你黎講太難

試下youtube既幾分鍾片先
口音唔重要,最緊要聽得明
唯有打得多

自己唔熟呢方面,上網search睇人地點打?
抄句子作用不大,寧願抄生字,得閒拎出黎做句好過

唯有同外國人講多o的
Drinking water is good. 指飲水呢個動作好,但意思唔完整,可能想表達Drinking water is good for your health 飲水對身體好

第二句好少見
我有口音情結
Lucy 係RP喎 英國官方口音

最簡單可以用多啲that, which, but, and...
逼自己講完一句再用呢啲連接詞延長idea
或者加fillers/無乜意思嘅 adverb
e.g. basically, actually, absolutely
講得多會好annoying 但寧願多嘢講好過無嘢講
分析人地點寫 (句構, 用字, 段落功能), 再模仿
I don't like it too vs I don't like it either.

邊個先啱?
生字係唔洗背,打閒拎出黎做句會好o的

文法用grammar書練
有,從依家開始練起,比心機
不如試下一對一?
I learn sth.係依家發生緊/事實
I have learnt sth. 係剛剛發生
I had learnt sth. 係某過去時間之前完成既事
如果我想講
The job __ done at 12:00 / The job __ done on 21/4.
應該用was done 定係 had been done
仲有一個月考ielts點準備好
好多collocation唔識..唯有見一個記一個
根據我嘅理解,你唔係好清楚of嘅用法
Of 嘅功能就係要指出關聯性
係你嘅例子入面using of Gmail/ using of social networks係subject,係講使用呢樣嘢嘅功能
如果唔用of你就唔可以話俾人知你係講緊object嘅功能,而係將using變左好似動詞,意思都會變左,淨係話使用gmail呢個行為
希望你明我講咩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞