「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
講英文成日覺得表達唔倒自己真實語氣 可以點做
commission (v) 我自己都少用,因為好formal,你可以睇睇字典既例句

https://www.lexico.com/definition/commission
Kids讀dz
Kits讀ts
就算Singular都唔同讀法
睇多o的reddit,你就會知道平時o的人點用英文
英文底差 做grammar book 睇新聞 睇劇 仲可以做啲清改善
我都分唔到,我用內容去分
Daily life,因為lives係眾數,形容人有多一條命會好奇怪
有冇諗過上堂?始終我唔建議自學,因為一開始錯冇人指正你
Cambridge English定ielts好用?邊個易短時間內攞高分?
但樓上ching話兩個都Acceptabl既一直好想知邊個先岩
咁用呢個邏輯, 講緊多過一個人嘅生活呢?
No food or drink allowed: 從內容估就知道allowed係被動式,只不過 is被省略
標語設計通常以簡短為主
No food or drink are is allowed: 用or時,兩者都係單數就用singular form
個人覺得ielts有用d
好多時大學/見工都會認可
Cambridge感覺上係for小學生考證書報中學
因為佢係分唔同level咁考 然後d細路好興考哂唔同level儲齊一套證書咁
Thanks ching
英文冇語助詞,所以同中文既語氣表達方式唔同

不過英文可以從聲調表達語氣
但其實我聽呢個女人讀,要好細心聽先聽到分別

嚴格黎講可唔可以當佢地一樣
同多o的鬼妹外國人傾多o的計
因為就咁一個term日常生活無表達多種既意思
所以我會剩係講daily life
但係如果話日常各種生活我先會用daily lives
要睇內容了,有冇例子?
咁就要睇內容了
我有諗過考cambridge english c1,工作認受性如何?
唔得啦 兩樣野嚟
use trolly if there are too many
how many is too many
第一個用法可唔可以writing時用?
有時報章見到咁用法
我好多時會分唔清係passive 定係past tense
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞