「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
英文真係好難 好想知道係香港出世又喺MNC做野 佢地啲水平係去到邊
oral is a practical skill. You can speak better only by speaking more.

try this:
choose a topic, e.g. introduce yrself,
say, introduce yeself in 3 mins.
PLAN: 1 min for introduction, 1 min for yr favouite subject, 1 min to describe smthg in particular

Speak to yrself, or record yr own presentation

see if it works...
入間大公司做,日日都講英文,啲同事都淨係識英文
文盲有無得救但聽同講無問題
for yr first question: 睇字幕
and the second quest: 估,係youtube就開字幕,再查反字典,冇字幕就記住個音,搵google search讀反出來試找反個字,又或搵類似題目的新聞再睇,睇下見唔見反到呢個字
嗌外賣基本對答嗰啲用語
我都係咁.. 唉英文好廢

想學好英文 應該點做好
要睇下唔識乜字,如果係adj,我會唔查,如果我大概明其他嘢,我會唔查,如果係main concept,就一定查。
係咪好似電台個啲
之前有聽過bbc radio但根本catch up唔到佢講緊咩topic
唔係Let me show u the way 咩?
想問下點聽得明班鬼佬啲笑話 同埋可以點應
youtube可以開字幕㗎bor
雖然未必時時都好準確。
rather than vs other than
有人話睇Netflix 唔開中文字幕學英文 慢慢估佢啲英文字係乜 但我初頭試 係完全睇唔明套野講咩 啲對白一定係飛得好快 一係要番轉頭睇 番轉頭睇又未必明 再要慢慢查字典 睇劇睇到咁 幾有心機都無心情睇落去啦 咁到底要點做
例如呢?

One cheeseburger to go, please.
Do you have cheese fries?
Can you put them in a bag?
Do you take cash?

🤔
好想快啲改善到accent
早排錄音聽番
啲香港腔勁濃
我明明已經覺得講得好抑揚頓挫
我唔明點解同鬼佬差咁遠
同你調轉寫official letter覺得好煩 晒多好多時間慢慢砌 講又冇乜問題
唔係講笑
其實你可以試下睇peppa pig
簡單易明, 英式英文 生活化
好似話有d美國細路睇完口音變咗做英式 好好笑
仲有d youtube channcel

English with Lucy
https://www.youtube.com/channel/UCz4tgANd4yy8Oe0iXCdSWfA
Eat Sleep Dream English
https://www.youtube.com/channel/UCu4AP8qmYnXNUipUeyPQKig
Minutes點先打得好
我自己就會睇我喜歡睇嘅劇,第1次開中文字幕,之後睇多幾次就會記得劇情&佢講咩,就唔洗睇字幕就慢慢學到

睇佢點翻譯都係一種樂趣
睇多啲劇同vlog
street english唔係個個環境真係好難學
咁我咪要係同一個月入面係咁重覆睇同一套野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞