「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
有冇得改下文😂
I go to school by bus. Let me show you the bus
正常 講嘢比打字快好多
點樣喺冇得同鬼佬傾嘅情況下學到british accent
U all
母語係中文 但有時個腦剩係load到隻字嘅英文vocab
咩live
英文接近文盲程度
上網睇劇/片睇睇下又唔想睇
好想學返好d英文
可以點入手
可唔可以簡單講下啲tenses 點用 成日都錯
感謝巴打
Sports
Try italki
is done / has been done
was done/ had been done
究竟有咩分別
自從成公司都係鬼佬之後
講英文多過中文
慢慢練到唔怕講同埋講得快都聽到
所以我覺得講同聽都真係要實戰

香港人讀書時候嘅英文都係死背學grammar
讀寫係唔差
但係要講日常用語真係要用到先知原來小學雞不如
有好多時甚至menu 都要查字典
上spotify聽British podcast
Wired幾好聽
試下再睇多一次時跳過啲 relative clause唔睇,找最直接的句子內容,理解左句嘢先。

BTW, 大家問嘢時可唔可以俾啲例句,有時就咁答,冇例子好空泛。
idp嘅長生不老大法
衰在啲學校又陪佢癲⋯考一次2千,啲書都好L貴,仲有加無減機制
英國人講I've got 多 美國似係講I got多
英式 割t or without t
美式 格t or without t
愈用得耐英文 grammar愈來愈差/唔介意 點算
呢句野兩個tense都得,但要睇用法

Has been: present perfect
He has been killed. (we don’t know when)
時間點唔肯定
新聞/formal比較常用

Was: past tense
He was killed at about 11pm. (specific time)
He was killed in 1885. (long ago)
有特定時間,或者係遠古歷史就會用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞