「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
英文咪有一種動詞可以唔加名詞係後面,
個d動詞係唔係不及物動詞?
Can I have a look at your menu, please?
如果你只係想睇下menu, 未想入去︰
I'll have a look at the menu first. Thank you!
如果睇餐牌係得一樣野,好細範圍
i’m just taking a look of your menu都可以

上面講browsing係你好大範圍周圍睇緊
意思唔使佢特別拎一樣野埋黎比你睇

唔知咁講你明唔明有啲1999
我上面果句個scenario係門口擺左menu
你睇緊,佢行埋黎問你幾位
I'm just having a look at the menu
有樣幾有趣既野
我由細到大都講have a bath, have a shower, have a look
但我識啲US撚都會講take a bath, take a shower, take a look
Thus係adv,所以兩句都啱,可參考以下例子:

https://www.lexico.com/definition/thus
要睇個動詞既ing既用法,有o的可以將ing當名詞咁用,有o的唔得

drinking好少會當名詞用,所以令人誤以為係drink + of,而drink係唔洗跟of既
唔該上面咁多位,
另外,英文咪有一種動詞可以唔加名詞係後面,
個d動詞係唔係不及物動詞?
例如:he is preparing. 得唔得?
寫文俾老師改、睇人地點寫再模仿
其實最好係去當地生活,我有聽過有香港人學左RP,但其實當地人好少會去到咁RP
cultural differences i guess?
同埋美國人日常啲英文幾懶
好多野用同一個字講晒就算
真, 我有幾個鬼佬老師, 英文最好廳係個美國佬
其他D英國老師真係無RP
rp係皇室同anchor先用
普通人(esp. asians)夾硬學黎講會比佢地暗地裡笑你
操左reading & listening past paper未?
呢個我都問過英文老師,佢話冇更有效既辦法
鬧人都聽得出巴打英國仔
唔一定要連,視乎口音同個人習慣,亦冇橫一準則
What a load of poppycock
及物動詞--transitive verb
vt, (with object) 呢類字眼會係查呢個動詞時見到
e.g. Post (一定係post"一D野")

不及物動詞--intransitive verb
vi, (without object) 呢類字眼會係查呢個動詞時見到
e.g. arrive

有些動詞可以及物又得, 不及物又得
同距離完成左既動作既時間有關

剛剛完成:pp
較遠,如上星期、上個月就過去式
為左簡化例子,had learnt唔講,因為past pefect好少用

I learn Sth. 淨係表達你學某樣野,冇表達識與唔識
I have learnt Sth 表達你剛剛學左某樣野

如果係要確切表達“識“,know會比較準確(當然都要睇內容係咩)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞