「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
成日見到好多人對學英文好迷惘,又或者唔知可以點學好
又或者做國際文宣時,好多人都怕講得唔好或打錯野,所以就卻步

希望可以大家一齊討論,互相幫忙
ielts、grammar、vocab、新聞、讀寫聽說都得

如果有人寫左文,又想有人幫下眼,我都可以幫手
邊度有途徑練speaking
如果認真要練既,建議請個老師指正你
有咩書可以推介一下
This this this
你指學英文既書?我冇用過,都係用自己既筆記
有咩字可以代替
You guys
You may take a left and you will see a xxx building / go straight and turn right / take the tram at xxx street to go to the Peak etc
如果要同一語氣同意思既應該冇
識得英文會唔會有種莫名既優越感
覺得高人一等
比如要寫email 比幾個人

Hope you guys are doing well

用you guys會無禮貌嗎
Turn left at the second cross section and go up. Turn right when you see a cross section

都唔係好肯定,好少俾人問路
就咁you會好o的

要視乎你同收信人既關係係咩
kids會讀埋d,兩者都唔發z音
好多日常用既英文都唔識

比如::
如果太多貨你先用手推車啦
咁要幾多貨先算多呀?
BBC 有咩電臺節目推介?
呢個要靠自己慢慢儲生字同組織句子
考IELTS應該點準備
Go straight ahead until you see the second junction. Turn left and go up the slope. Turn right when you arrive at the next junction.
有錯請指
最鍾意bbc earth

我通常都係睇多過聽新聞

睇得最多就係reuters, afp, cnn, nyt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞