「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
平時有冇寫開文同作句子?可以試下從呢方面著手
始終唔係面對面好難講得清楚邊一題錯要點樣改善

我諗都係要靠自己對症下藥,避免自己再犯錯
個分別好虛無下好難解釋

1. Venture 通常講做生意、投資a business venture

2. Rise 上升
人數增加,水位高左,太陽升起 etc
叫人起身都會講 Rise (“Rise and shine!”)

Raise 提高 / 舉起,有少少人為咁
仲有養大小朋友 Raising a child
加薪 Getting a raise

Arise 冒起
突然間出現一啲野:eg 社會聲音,難題
你用左幾耐時間
有無咩辦法可以做得快啲
日日都會睇書睇文章,一有時間就睇,要幾個月至幾年。不過唔好怕,你會見到自己進步的!
好漫長
Folks
Lads
想問你會搵番舊時英文老師?定有咩途徑搵老師幫你改?
認真,同果啲同事熟啲
wtspp同佢地傾計用英文

再唔係而家好似好多app係俾你隨機同外國人傾計/做penfriend咁
Please find the attached/revised file/Word/PDF for your reference

我習慣咁寫,唔會累贅又夠禮貌

你兩個寫法,其實好奇怪好累贅
我有時會諗唔通應該用plural定singular,例如:
a. All people should wear a mask.
b. All people should wear masks.
因為意思應該係一人帶一個,所以覺得係a,但又all people係眾數,所以又覺得應該mask都要係眾數。其實我知呢個問題係可以將subject轉everyone, each person之類解決。但如果真係想用all people開頭,應該係a定b呢?
成段係想指出berlin反對將理性睇成自由。以下呢句非常清晰講出段落大意:
The doctrine ... that true liberty is rational self-direction, Berlin rejects.

所以,佢解釋如果自由(一樣東西)不能被睇成理性(該東西以外),咁我都唔可以被視為自由

如果用你既解釋「我能稱X為not-X時, 我=自由」,就會變左「當自由等於理性,我就可以被睇成自由。」
你呢個解釋解唔通,同前文互相予盾

其實好想知點解無la la講individual choice? 係咪因為第一句講free will同determinism?其實呢句只係文章嘅過渡句,不是重點,早知我唔打出黎

BTW,好感激巴打/絲同我討論,冇諗過有人咁認真同我討論,真係好感動
有冇咩app 推薦下
我無用開你search下應該都多
Individual choice 係我自己係網上找Berlin的理論時見到的。Berlin講的野與free will & determinism好有關, 所以與choice及段落尾講的freedom and responsibility好有關係。亦因為我唔熟, 所以唔想再interpret下去, 因為好可能會錯。

但是, 如果你說「我能稱X為not-X時, 我=自由」,就會變左「當自由等於理性,我就可以被睇成自由。」----- 你不可以這樣推論, 因為你把 “理性=不自由”, 而兩者以外亦沒有其他東西。

唔知你知唔知genus & species的定義呢?如果你要說“理性=不自由”, “理性”及“自由”必須係同一個genus or species的東西。但好明顯它們不是。
簡單說,[一個圓形pizza, 當你切開了左右兩份, 左那份係叫”自由”, 右那份就是”不自由”, 而”不自由”亦=”理性”, 除了這兩份以外, 再容不下其他東西。] --- 但好明顯咁樣睇係錯的。

好難就咁樣講下去, 已經變了哲學討論了, but anyway, 我都開心可以同你交流, BTW, 你不如去找tutor/professor問下那句 “I cannot be considered free…”點解, 要話返我知, 我都好想知!
B!
你講得啱, 如果話Everybody should wear a mask --- 咁就ok!
應該唔會
好多女仔有男有女嘅時候都會用you guys
女權又關乜事
性別平權係擺脫he she pronounces
好多女星統一叫自己做actor就係想平權
non bianary反而係尊重
成日都有柒頭唔知女權做乜
就係唔係都話會得罪女權,得啖笑
Sor...我雖然唔係女權撚, 但我身邊真係有女仕介意...
有次我寫email去一間公司問野, 用dear sir開頭正當不過啦, 但係回覆我的是個囡囡, 佢一開始就話我地both genders都work in this company/department....balabala

你睇環境講啦, 可以講,
You guys and you ladies are...

都只係口語, 我會講埋you ladies (雖然我都唔知有冇人咁講)
自由以外包括好多野:理性,蘋果,貓狗。仲之唔叫自由嘅東西,就係叫做自由以外。理性只係其中一個自由以外既事物。

點解我用選擇用「理性」作為「自由之外」嘅其中一個例子,係因為呢兩樣係berlin所著重。佢強調唔可以將理性偷換變成自由,盧梭嘅強迫自由就係其中一個偷換概念嘅例子。

就算我唔用理性,改用自由以外, 你嘅句子都係唔通:
「我能稱自由為自由之外時, 我就是自由」
明顯同berlin既想法有衝突

未聽過genus and species,同埋我冇tutor/professor可以問, so sad
"自由以外包括好多野:理性,蘋果,貓狗。仲之唔叫自由嘅東西,就係叫做自由以外。理性只係其中一個自由以外既事物。" ---- 我正正就係想咁講囉!

但你唔可以假設Berlin著重自由&理性, 就將Berlin口中的理性=非自由

Sor...我仍然都係覺得我句野冇問題, 至於是否與Berlin講的有衝突, 我唔敢講, 因為我唔識Berlin's theory

你可以考慮下我講過奴隸=inferior的例子
巴/絲:
我冇講過呢句︰
「我能稱自由為自由之外時, 我就是自由」
係呢度, 你把我個X換左做自由

我只是講了︰
如果任何一件事物都不能夠被視為它以外既事物,那樣我就不能夠被視為自由。(X不等於X以外->所以我=不自由)

不能rewrite作︰所以同一件事物一定要被視作為佢自己本身,而因為咁樣,我先可以被視為自由。(X=X ->我=自由)

只能rewrite為︰
(當我能稱X為not-X時, 我=自由)
更正:佢著重—-唔可以將理性化睇成自由
呢句咪講左囉,已經解釋左啦
Doctrine... that true liberty is rational self-direction, Berlin rejects.

我認為以X=自由去理解「i cannot... other than it is」係最為正確:
當冇一件事物可以被睇成佢以外既事,
咁即係話,自由都唔可以被視為自由之外既事
又即係話,自由唔可以等同理性(呼應緊doctrine... Berlin rejects呢句)
所以如果有人講「true liberty其實就係將人變得理性化(rational self direction)」,而且仲話我只因為變得理性化而獲得自由,咁樣既自由根本唔係自由。
如果我有一日變得好理性,都唔可以視為得到自由
所以自由等於自由,自由不等於其他事物,所以自由當然都唔等於理性

我從來冇講過理性等於非自由喎,而係講自由唔可以被直接睇成理性。

「我是一個生於奴隸家族的人,知識/社會認為我inferior, 我連我自身的本質都不能說我不是一個奴隸, 我又怎能說我是自由的呢?認為生於奴隸家就一定是inferior? 這就是不能改變的知識嗎?」
其實唔係好明,即係話唔可以因為出生而決定一個人既自由同價值?即使係奴隸都可以係自由同有價值?
咁其實同呢篇文有咩關係?

我覺得你睇得太多網上資料,反而不自覺地無視原文訊息:doctrine... that true liberty... berlin rejects.
無視文章資料,僅靠網上資料去解讀文章中既句子, 又點能夠理解原文句子?

最後一句的確有提responsibility,但呢到佢只不過係想講「當自由唔再係自由,而係理性或者其他東西,伴隨自由而來既責任又會是什麼呢?」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞