「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
hi folk
grammar 點樣可以學好
同埋可以點樣背生字 明明隻字係識 到要串出來硬係串唔啱
I'm just browsing
Use trolley if you can't carry everything with your hands
You can say Hi dickhead
commission呢個字唔識用,睇policy address睇得多,呢個字出好多次,有時係noun,識解。但到自己想用做verb時,就唔識用
Kids /kɪdz/
Kiss /kɪs/
成日用字用得太正式,喺forum吹水都搞到好似dse作文咁
英文係基於你答既回覆決定yes or no
唔係由問題去定
美式口音 can can't聽左十世都分唔清
英國都有好多唔同口音
睇英劇
North east嗰啲完全聽唔到
Live係verb
Life係noun
日常生活中既日常daily係adj
所以grammar係要 adj+noun
即係daily life先正確
睇卡通片
No food or drink allowed
No food or drink are allowed
其實有咩差別?
Life plural 都係lives
Daily life係講緊一種日常生活
Daily lives係講緊唔同嘅日常生活
所以2個都acceptable
不過邊個先"啱"就depends on你想講嘅意思係邊個
但係lives唔係就係life既眾數咩?
你啱,冇乜研究IPA

一直都讀埋kids入面既d,所以唔知道kits同kids有分別
Ching可唔可以比個例子點先為之唔同既日常生活同一種日常生活
做grammar練習,然後寫文俾人改
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞