「英文台」留低你對學英文既疑問

949 回覆
175 Like 8 Dislike
有錢就比錢睇FT,睇半年包你英文勁一個grade
我寫2反而會俾人改做1 話我太wordy 同埋叫我用active voice
我以前係作文俾老師改

一見到有趣既句型就抄得佢,之後再用黎作句練習
可以啊
見你話”先用”
係咪意思唔想佢係唔係都用?

咁可以講 only use this trolley if there are too many items / boxes.
Ielts writing task 1 邊個網站/書嘅example好啲?
post埋前後, 睇下解唔解到點解咁改你
暫時諗唔到有咩情況會加

通常都係跟名詞、gerund
依家睇緊Republic,其實我好少睇書
所以想考一次cambridge就算,不停考好貴
你試下擺上黎
去酒吧溝個鬼妹, 跟手中出, 包你英文好過英女皇.........
試下做grammar書?
睇完英劇個腦轉咗英文channel
點解要學british accent
同我練,英文 Native Speaker
We are delighted to know the photo was awarded—>was being awarded
Have been + xxx ed
be + xxx ed

兩者都係被動,第一句係剛剛發生,第二係過去
嚟緊考IELTS,已經有個personal coach(以前係考官),但佢教我喺 writing task 1入面所提及既features到加potential reasons/assumption,我覺得好奇怪好怕會irrelevant或被當做personal opinions,但佢話冇問題
好困惑 求清解答下
唔敢擺 寫得太柒 小學雞level
睇o的你有興趣既youtube片,開字幕,慢慢積少成多
原來呢個post係講grammar
個人覺得唔使太理grammar
d名詞講得準確已經好夠
Thankssssss
咁listening可以點搞,由細到大listening最差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞