【童話篇】約咗女神玩密室逃脫,點知出唔返黎

1001 回覆
354 Like 38 Dislike
諗唔明所謂對付藍頭人既陷阱係做緊乜
無咩畫面
有無示意圖
點解行去天台邊會見到藍頭人?
明知藍頭人喺附近點解要冒險衝落樓?

另外覺唔覺樓主對於描述「跑唔郁」既意境
有一種極其強烈既執著
其實全世界都明佢對腳報廢咗
但之後又會跑到
然後又喺關鍵時候腳軟
啲行為描寫好撚亂 睇完都唔知睇左啲乜 尤其啲陷阱 完全唔知係點又完全唔知有咩效果

藍頭人係邊度鳩叫又唔清楚 無啦啦又跑落去 又無啦啦到左 又無啦啦返轉頭插佢 完全無畫面想像唔到係點
她在三樓向我揮手。

在燈光下,我看清楚了她的樣子。啡金色的頭髮,水汪汪的黑眼睛。

我的瞳孔瞬間放大,心跳加速。

藍頭人手機上的無臉女生。莊靜妍的自拍,我終於明白那違和感是什麼了。

一開始從防盜鏡望出去的一片啡色,是人類的瞳孔,另一個人的眼睛。她在房外看進去。看什麼呢?她到底是在看什麼呢?

一個從來沒有出現過的人,一個從一開始就不應該沒有出現的人──她的roomate。怎麼可能莊靜妍在房間自殺,藍頭人搬走了她,中間一整段長時間,她的roomate都沒有發現?

唯一的可能性是:她的rommate在此之前已經死了!

再次凝望莊靜妍的笑容,那絕不是受害者的感覺。

我馬上丟掉電話。

「走,快d走!」我們跑出了大門。

眼前一黑,回到了一無所有的房間。

她們無力地坐在地上,已經結束了。一切都已經結束了……

現在,只要等監視者來宣佈。

等……等了幾分鐘,什麼也沒有發生。

「請問一下,跟住我地要做d咩……?」

「等……」不,沒理由那麼久。那時候我和黑超男出來的時候,監視者幾乎是同時出來的。

「喂!」我在房間大叫:「有冇人呀?」

沒有回應。我已經無力了,也想不出這到底是什麼情況,過了將近兩個小時,「門」才緩緩打開──

一個女生走出來說:「恭喜三位成功通關,可以獲得五粒星。本次mvp係銀仔,可以獲得雙倍星星。」

「點解?」我沒有高興,反而是奇怪著:「點解咁耐先黎?」

她耐心地解釋:「我地要等到所有通關者出哂黎,或者死哂,所叫做結束。」

「出哂黎?我地係齊到啦!」

「仲有一位,」她微笑著說:「岩岩死左。」

一位?

一位!!!?

我的眼眶不停落淚,無力地跪在地上。一……一位……

我不敢相信自己聽到的話……我……我……

我竟然……

stephy不明白:「仲有生還者?」

監視者搖搖頭說:「正確黎講,佢已經死左。」

「到底咩事?」

「或者呢位先生會更加清楚。」她保持微笑,沒有回應。她是想,我親口把「那件事」說出來。

萱萱轉了個話題,問:「我地d傷大概幾乎可以好返?」

監視者難得地對萱萱露出了欣賞的眼神,回答說:「只要冇斷裂,係72小時內都會好返。」

果然如此。

「咁……如果斷左呢?」我心跳突然加速。

不要……千萬不要說出來……

「只.要.用.星.星.黎.買.就……」聽到這裡,我整個人暈倒在地上。

不知休克了多久,我再一次醒來時,是坐在軟軟的東西上。

是……暖的……

大腿?

萱萱的大腿。
【宿舍篇完】
一次過出左4日既份量比大家。

之後4日會休更,直到星期六。

希望有足夠既時間消化一下大家既意見,改善之後既構思內容同埋寫法。

一直以黎多謝大家既支持同容忍同意見。

多謝。
呀Nick
我都唔明
睇到好亂... 個腦完全整合唔到畫面 啲伏筆唔太重要就唔好寫
筆者功力未駕馭到呢種題材 讀者好難代入
銀仔應承咗救佢離開
我同你個名幾襯
故事係吸引既
比第一篇係detail 左
但好多位睇落係好亂,好難想像,對比之下
真係第一篇重好睇。
有d亂
唔太睇得明
睇唔明仲有邊個未死
比鎖匙主角果個梳化男
係咪之前斷左兩隻手 主角話會返去救佢嗰個男仔

媽呀 好亂呀
同埋roommate 又係咩回事
係咪roommate 影鳩莊xx裸照 所以莊xx殺撚左佢再自殺
水井條屍應該就係佢室友
女鬼係莊靜妍

不過,我都係等解謎篇
但井條屍有莊靜妍學生證 應該唔係roommate
其實有咁多疑問 都係作者寫得唔順 太慢太多分支都會令讀者混淆...
唔講都唔記得佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞