【童話篇】約咗女神玩密室逃脫,點知出唔返黎

1001 回覆
354 Like 38 Dislike
好掛住銀妹
「係你?」我心裡很激動,卻異常地冷靜。徐徐地問。

「你放左係我門到?」剛才踫到的電擊感覺,不是來自昨晚的透明生物,而是……而是……

標記?

因為只有一隻手,我一直沒有機會檢查。我用牙齒拉高自己的衣袖一看……

魚鱗。

毒男的下一個目標,就是我。

「只可惜,我冇機會殺你地兩個先。」毒男解釋說:「我諗無論係邊個做王子都好,第一個都會想標記你先。」他掙脫開jake的手,然後整理一下自己的衣服說:「但係我冇機會接觸到你,你太過小心,連食野都係。」

「食野?」我不解,因為jake每一次都在外面吃東西,理論上是最易下毒的。

「落毒d咁古老既橋,我點會唔提防。只係第一晚遇到八爪魚既時候我就知道,所有野食,係12點同7點會準時reset,就算你本身落左標記,都會洗走。」難怪,每一次出來餐廳的時候,jake總是第一個到,他早就觀察到這氓設定了。

或者,這種設定他早已見怪不怪。

「而且,」jake笑了,說:「你頭先特登比我捉住,趁機落左我標記既事我都知。只不過我估唔到既係,你居然選擇落係我身上,而唔係萱萱。」

標記?

毒男搖搖頭,說:「唔岩,我已經落哂3個人。」

叮──

「只有同時落哂你地3個,我自有機會贏。」

叮叮──

我們同時望向萱萱,她也拉高了自己的手袖。

魚鱗。

很多的魚鱗,這……到底是什麼時候的事?

「只要標記5個人,就會有人即時黎接收所有祭品。而今次黎既人唔係美人魚,而係……巫婆。」

說罷,轟──的一聲,船不是在搖,而是……

下沉。
估中咗7成
好吊癮
【與最終boss巫婆決鬥】
【中間展現jake奮力救萱萱和我,原來他比我們想像中強,一直在隱藏實力】
【擊退後】

由萱萱親手殺死毒男。這或許是她第一次殺人,只是……要在這樣的環境下生存下去,她早晚會遇上這樣的事。

Jake臨離開前,我問他:「呢個……到底係咩世界?」

他好奇地望著我,說:「你要開心咁過每一日,就唔好知道真相,比你想像中……痛苦千萬倍。」jake堅定的眼神裡,居然透露出一片憂傷。

「姐係你已經知道?」獵人組織,一定知道什麼這個世界的真相,我找到了自己的方向。

「你好適合呢個世界……」jake慢慢地步向我,說:「我有直覺,我地好快會再見。」

Jake穿過我,對著我身後的萱萱說。

是次mvp果不其然是jake,而我和萱萱的星星也接契約轉移給他。Jake這一次的收獲:28顆星星。

「我……我想駁返自己隻手。」

「你唔夠星星wor?」監視者對我說。

「下?」

「比個優惠你。」他奸笑:「如果你下一關參加8星任務,我就借住比你先。」

黑超男交代過,無論發生什麼事,也絕不能進入8星關卡。

然而此刻身負重傷的我,無論進入什麼關卡,都是死路一條,我決定接受交易。
為出書鋪路
咦點解呢篇咁多野跳左
【與最終boss巫婆決鬥】
【中間展現jake奮力救萱萱和我,原來他比我們想像中強,一直在隱藏實力】
【擊退後】

由萱萱親手殺死毒男。這或許是她第一次殺人,只是……要在這樣的環境下生存下去,她早晚會遇上這樣的事。

Jake臨離開前,我問他:「呢個……到底係咩世界?」

他好奇地望著我,說:「你要開心咁過每一日,就唔好知道真相,比你想像中……痛苦千萬倍。」jake堅定的眼神裡,居然透露出一片憂傷。

「姐係你已經知道?」獵人組織,一定知道什麼這個世界的真相,我找到了自己的方向。

「你好適合呢個世界……」jake慢慢地步向我,說:「我有直覺,我地好快會再見。」

Jake穿過我,對著我身後的萱萱說。

是次mvp果不其然是jake,而我和萱萱的星星也接契約轉移給他。Jake這一次的收獲:28顆星星。

「我……我想駁返自己隻手。」

「你唔夠星星wor?」監視者對我說。

「下?」

「比個優惠你。」他奸笑:「如果你下一關參加8星任務,我就借住比你先。」

黑超男交代過,無論發生什麼事,也絕不能進入8星關卡。

然而此刻身負重傷的我,無論進入什麼關卡,都是死路一條,我決定接受交易。
有頭有尾,交代埋第4篇比大家

【對決者篇】

【主角遇上黑超男】

【五對五生死決鬥】

【主角殺死黑超男,勝出比賽】

【黑超男是獵人組織的人】

【獵人組織共有13個人,沒有強弱之分,黑超男是4號,於是組織的人在完結後找到主角,邀請他代替死去的黑超男,為了搞清楚這個世界的真相,主角決定加入組織】

【獵人中1-10隨機號碼,而是J、Q、K是當中最強的人,J是組織的矛,後來主角知道就是jake;Q後期才會出現;K是組織的創辦人,自稱『宙斯』】

【主角加入後,要求組織指導萱萱的戰鬥能力,宙斯答應了,萱萱將成為主角的戰鬥成員之一】

-第一季完-

下下下下 發生咗咩事

幾時會講屬性?
巫婆(最終boss)
然後咩發揮都無
完得好突然
銀仔咁快已經傾掂咗出書?
做咩無端端快到咁
點解要變到skip到咁
咁不如直接第三人稱寫佢地入game
之後下一段就[A,B,C死左;監察者說D得到7粒星星]
銀仔係咪想出書
飛咗final battle唯有睇完呢個先
https://youtu.be/zf7t2yPF4Aw
得喇 唔使講 快啲出書 即買
skip到咁不如直接唔再寫之後

[要出書喇] 啦
下 最精彩既skip 左?
係咪棄故算
黑超男咁就死左
應該係銀仔傾掂出書
所以之後唔可以講太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞