【童話篇】約咗女神玩密室逃脫,點知出唔返黎

1001 回覆
354 Like 38 Dislike
佛系追post
慢著……有史以來?這個密室並不是只有我們玩,而是以前曾經有其他人參與過?我突然想起黑衣人的話。他如此有自信,難道曾經玩過這個密室?

「你地既房間已經改左設定,只要用你地既手錶掃一掃就可以開到。除左一段時間:每晚七點到八點係規定大家要係餐廳到集中,而呢段時間你地既房門會鎖唔到嫁。」監視者沒有必要強行要求我們移動,他們用這種方法,就能夠巧秒地令我們不得不聚在一起。

房間沒有鎖起的話,我們只可以聚集在一起,以擔保王子不能趁這段時間進入其他人的房間。要是有人不這樣做的話,其他五個肯定會有所行動,所以不來聚集的人處境更加危險。

「請大家,盡情享受呢個童話故事!」伴隨著監視者的笑聲,我們一群人馬上繃緊神經──王子,就在這當中。

到底是誰?他又會以什麼方法來「標記」我們。

首先開口說話的是西裝男:「我岩岩已經確認過自己見到既野……我相信,佢所講既野唔係假既,我地已經黎到一個想像唔到既地方。」他用「想像不到」這種中性詞,就是為了不引起恐慌。

「你up乜撚呀?」港女首先反駁:「你地幾個男人諗下辦法求助啦,我要即刻返去呀。」

「So……Sophia……」毒男推一推自己的眼鏡,然後哄港女:「你唔好嬲……嬲住先啦。」

「你嘈乜柒呀?」港女反了一個白眼,說:「如果唔係要陪你,我都唔會黎到呢到。」

「對……對唔住……」毒男隨後沒有再說話了。港女用口型說了一句「屌你老母」。
livemore more
雖然已經耐到唔記得上一篇講到邊度
但如果個故係好睇既 我唔介意等
樓主係咪想寫類似算計本書嘅野?
西裝男陪笑了幾聲,說:「如果在場有王子既話……」他直覺地掃視了一眼黑衣人,繼續說:「希望你冷靜落黎,唔好受到『佢地』講既野而出手傷害人,咁樣你自己都會無端承受法律責任。如果我地可以合作一齊返去既話,我相信大家都會過關。」

他的分析是基於他是「高帽」。事實上,監視者的廣播並沒有說明一但王子的任務失敗,將會受到什麼懲罰。然而,我相信王子本人是知道的,正如監視者肯定會用「另一種方式」告訴他如何使用「標記」。

西裝男沒有想到這一點,他以「高帽」的身份說明;又或者他早已想到這一點,假裝在無意間說漏嘴,希望別人認為他的「高帽」。

「不如……我地互相認識一下先?」這個建議,居然是由黑衣人提出的。他並沒有打算裝成新手,一開始已經露出了自己的霸氣。只見他雙手交叉在胸前,冷靜地觀察每一個人的反應。

「我叫呀jake,今次唔係第一次參加密室。」他這樣做到底有什麼目的?要是我的王子的話,聽到他的話,第一次個會殺的人就是他!

或者,這就是他的真正目的。

「我叫呀偉。」西裝男說。

然後我和萱萱分別自我介紹,港女自顧自的吃東西,沒有參與。毒男說:「佢……佢係Sophia,我叫呀明……」說罷,他也低下頭來。

Jake沒有打算讓其他人插嘴,馬上搶奪主權:「呢個遊戲既規則好簡單:王子殺左我地五個人,或者我地五個人可以早一部搵到王子,然後殺左佢,再慢慢搵提示。」他居然把「殺人」說得如此雲淡風輕。要知道,面前這個王子可是有生命的「玩家」,而不是「鬼」。

「咁……咁佢點樣標記我地?」毒男問。
Jake拍了一下自己的手,然後說:「touch。」這很合理,但如何得知呢?Jake繼續解釋:「好簡單既一個道理。我身為『高帽』,為左確保自己唔會死,第一件事一定會殺哂在場其他人,咁我就可以確保自己有命過關。逆向咁諗,如果王子就係等緊你黎搵佢,等佢可以更方便落手既話……」

他的意思不言而喻。換言之,王子將會透過與人接觸的方法來「標記」。聽到這裡,港女馬上移動自己椅子,遠離毒男。同時,我也感受到西裝男稍稍藉由搬盤子,移離我的座位。

「咁我點知你係咪就係王子呀?」港女馬上反駁。

Jake沒有生氣,反而是笑了一下,彷彿這就是他想到的答案:「高帽既設計係四方形,唔係圓形,錶面顯示既係藍色,左右兩邊係翹起既。」大家馬上住口──大家都馬上明白他的意思。

高手。

因為他的形容,跟我看到的完全一樣。他可以形容得如此仔細,無疑證明了他「高帽」的身份。只要是「高帽」的話,在當刻馬上就會明白到他的意思。而且,下一位的形容已經沒有任何意義了。這一招,只能夠成全一個人。Jake從一開始搶佔話語權,就是為了這個目的。

更可怕的是,在我看到高帽的時候,立刻放下心石大頭,鬆了一口氣,根本沒有得得高帽的樣子,在jake的形容之下,我才慢慢記起來;jake在確認自己的身份之時,已經想到可以利用這一招。

只是短短幾秒鐘。
終於
佢唔係第一次玩
描述到高帽都唔出奇
銀仔你冇事就好
啱啊,可能佢上次係高帽今次係王子
咁佢點解唔叫每人各自寫底自己見到嘅高帽嘅樣 王子9成講唔岀/形容唔一樣
岩! 每個人一齊畫,邊個劃錯/唔肯劃就完game...
有可能記錯
或者都冇為意
可以玩陣白痴仔
即刻好歡樂
白痴仔點玩
mc俾大家睇一樣野,其中會有兩三個人係空白/類似但唔一樣嘅野,佢地就係白痴仔,例如NB同New把撚咁,之後就大家輪流講啲特徵去搵邊個係白痴仔
屌太耐冇玩 原來係呢個thx
呢個故真係好好睇
要用好多腦先創作到
真係好佩服你!
支持你呀銀仔
誰是臥底d fd
好睇!加油!兼且加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞